КОРИФЕЙ ЛІСОВОЇ ГАЛУЗІ

29.01.2018 17:53

Професійний досвід. Як багато означають ці слова у сенсі фахової приналежності до того чи іншого ремесла, вміння й старанності у роботі. А на етапі завершення трудової діяльності професійний досвід – це десятки років життя, наповненого славними віхами відданості обраній справі.

"Лісничий Немовицького лісництва Василь Глодовський по праву  належить до корифеїв лісової галузі,  - говорить директор Сарненського лісового господарства Сергій Белеля, - Він родом із Дубенщини, але всім серцем відданий служінню Поліському  лісу. Безпосередньо у нашому колективі пройшло 28 років його трудового життя.

І ось у січні 2018 року Василь Глодовський - Почесний лісівник України, фахівець, що має за плечима майже піввіку лісівничого стажу та численні відзнаки, які підтверджують найвищу професійність, завершує трудовий шлях на посаді лісничого. Колектив Сарненського лісового господарства з пошаною висловлює вдячність справжньому  метру лісівничої справи".

Василь Володимирович лісівничу кар’єру розпочав у Кременецькому лісотехнічному технікумі, який закінчив у 1975 році. За тим працював майстром лісу і лісником в краях, де народився й виріс, у селі Білогородка, на Дубенщині. Пізніше, з 1985 року – лісничим у Висоцькому лісгоспі.  І ось вже майже три десятиліття - у Сарненському лісовому господарстві очолює один із кращих підрозділів підприємства – Немовицьке лісництво.

Невтомний трудівник, досвідчений спеціаліст, господар, раціоналізатор, наставник для молоді, – за його участі створено та вирощено, мільйони сіянців і саджанців лісових та декоративних порід, сотні гектарів лісових культур, проведено рекреаційний благоустрій у лісах лісництва, виконуються  всі лісогосподарські заходи по охороні та захисту лісу від пожеж, шкідників і самовільних рубок. Лісокультурні площі Немовицького лісництва в лісгоспі належать до найкращих.

Відданість лісовій справі проявляється і в родині. Дружина Ольга Григорівна – інженер лісових культур. Тож усі передові напрацювання лісової галузі втілюють разом.

Небагатослівний головний лісничий Сарненського ЛГ Анатолій Корень з впевненістю каже, що  саме з таким побратимом, як Василь Глодовський,  надійно виконувати завдання з охорони лісу від лісокрадів,  бурштинокопачів чи браконьєрів. У багатьох ситуаціях боротьби з лісопорушниками  він проявляв безстрашність і безкомпромісність, щоб відстояти законне природокористування. «З таким чоловіком як він, надійним й відважним,  можна долати гірські вершини чи, навіть, вирушати у розвідку»  - наголошує Анатолій Євтухович.

Ще в молодому віці найважливішою  справою для себе Василь Глодовський обрав лісівництво. Багато вчився, експериментував і зумів осягнути  головне уміння: жити в гармонії з самим  собою та природою. Молодшим колегам каже: «Знання справи   приходить з досвідом».  З глибоким сумом та вдячністю згадує лісових побратимів, які вже відійшли в інший світ, але залишили по собі «живий» пам’ятник – неозорі рукотворні ліси.  Своїми наставниками вважає Юхима Фертюка  (колишнього начальника Рівненського обласного управління лісового господарства), головного лісничого та ведучого інженера облуправління Валентина Васинюка і Миколу Ткаченка, колег-лісничих Ігора Яроцького (з Дубенщини), директорів лісгоспів, де працював - Володимира Вінничука (у Висоцьку),   з колетиву Сарненського ЛГ - легендарного Василя Шкудора й головного лісничого Анатолія Богута. 

Є у Василя Володимировича і чимало наступників, яким його напутнє слово допомогло торувати шлях до керівних посад. Колеги-лісничі з повагою відгукуються про свого наставника і кажуть, що  він народився для лісу.  Приміром, 18 років поспіль пліч-о-пліч з Василем Володимировичем пропрацював лісничий Кричильського лісництва Віктор Клевака.  Говорить про нього, не лише як про довершеного професіонала, а й як про чуйного та розважливого порадника, що не раз давав добрі батьківські настанови. «За всі мої знання й уміння завдячую Василю Глодовському, - каже Віктор Платонович. Його експерименти  лісорозведення (особливо сприяння природному поновленню лісу шляхом підсіву на малодоступних площах), які ми проводили багато років тому, тепер використовують у методології  лісокультурної справи. Багато й інших лісівничих премудростей можна почерпнути у співпраці з ним».

Також, послідовники Василя Глодовського – лісничі Віталій Ошита (Страшевське лісництво, Сарненського ЛГ),  Віталій Попко (Будимлянське лісництво Дубровицького ЛГ) та багато інших спеціалістів-лісоводів  на різних посадах в управлінських та господарських структурах.

Праця Василя Володимировича високо оцінена, йому присвоєно звання «Лісничий 1 класу», нагороджено нагрудними знаками «Почесний лісівник» (у 2011 році), та «За бездоганну службу у державній лісовій охороні» (у 2016 році), а ще раніше - отримав Грамоту Міністерства лісового господарства, і постійно його трудову скарбницю поповнюють численні подяки й грамоти обласного управління та рідного підприємства.    Утвердитися в професії, зберегти добре ім'я впродовж багатьох років, йому допомагають честь лісівника, підтримка рідних та друзів,  почуття гумору і справжній чоловічий характер, бо мужньо і наполегливо у повсякденні долає всі труднощі й випробування.  

Завершення трудової кар’єри у лісовому господарстві для 66-річного Василя Глодовського не означає переходу до спокійного розміреного життя на пенсії. Цей чоловік – жвавий і рухливий, з життєрадісною іскринкою в очах, повний сил і енергії для сповнення нових планів і задумів, які поки-що тримає у секреті.

Колектив Сарненського лісового господарства мовить «VIVAT» славному своєму ветерану й зичить, щоб невичерпний оптимізм, молодечий запал і позитивна енергетика стали запорукою успіхів у справах,  що чекають попереду. Хай у Вашому домі, Василю Володимировичу, завжди панують мир і злагода, у серці – доброта, а у справах – мудрість і виваженість. За ту всю працю, що осилили Ваші руки, за довгі роки віддані лісовому господарству, нехай в майбутньому на Вас чекає ще багато наповнених корисними справами і земними радощами років!

Віра Шашук