ПЛОЩА ХВОРОГО СОСНОВОГО ЛІСУ ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ

26.09.2017 11:26

Проблема всихання соснових насаджень у держлісфонді Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства не втрачає своєї актуальності. Адже, якщо станом на 1 липня 2017 року в області обліковували 16 тис га лісових насаджень, які були пошкоджені внаслідок дії шкідників та хвороб, то на сьогодні ця цифра перевищує 25 тис га, гине практично 100% заражених сосен.

За висновком науковців, всихання на території Рівненської області – це частина патологічних процесів всеукраїнського та європейського масштабу і має глобальний характер. За даними Державного агентства лісових ресурсів України площа всихання лише соснових насаджень перевищує 142 тис га, а їхній запас – 7,2 млн м куб. Осередки масового всихання охоплюють Волинську, Житомирську, Київську, Львівську, Рівненську, Хмельницьку, Черкаську, Чернігівську області та продовжують швидкими темпами збільшуватися.

Крім України, через хворобу соснового лісу потерпають Білорусь, Польща, Росія, Німеччина, Чехія, Угорщина, Словаччина, Румунія, Італія, Австрія та інші європейські країни, зафіксовані спалахи загибелі деревостанів на територіях з більш холодним кліматом – у країнах Скандинавського півострова.  

Питання всихання соснових насаджень – на постійному контролі в обласному управлінні лісового  та мисливського господарства. Під час останнї наради з керівниками підвідомчих підприємств наголошувалося на необхідності посилення інформаційної та роз’яснювальної роботи щодо цієї проблеми. Адже вона містить кілька складових: екологічну, соціальну та економічну. Адже, окрім економічних втрат, які зазнають лісогосподарські підприємства, значно зменшуються надходження до бюджетів місцевих рад.

Прес-служба Рівненського ОУЛМГ