КРАЩИЙ ЛІСНИЧИЙ УКРАЇНИ ПРАЦЮЄ У БЕРЕЗНІВСЬКОМУ ЛІСГОСПІ

22.09.2017 13:56

Кращим лісничим 2017 року за результатами конкурсу, який проводило Товариство лісівників України, визнано лісничого Кузьмівського лісництва ДП «Березнівський лісгосп» Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Володимировича Драганчука. Нагородив переможця, з-поміж майже 2 тисяч лісничих України, голова Товариства лісівників України Олександр Яресько.

Лісові масиви Кузьмівського лісництва, якими опікується Валерій Драганчук, розташовані на території Сарненського адміністративного району. Загальна площа лісового фонду цього виробничого підрозділу становить майже 6, 5 тисячі гектарів, в тому числі вкриті лісом землі 5,6 тисячі.

Контора лісництва знаходиться  у кварталі, що безпосередньо межує із селом Кузьмівка Сарненського району Рівненської області.

Територія лісництва розділена на 2 майстерських дільниці та 7 лісових обходів. Це саме ті ліси, оповиті сивими легендами, які оспівав Купрін у своїй повісті ,,Олеся”.

Очолює Кузьмівське лісництво впродовж останніх семи років Валерій Володимирович Драганчук, який народився на Рівненщині 28 травня 1976 року в селі Кам’янка Березнівського  району.  Свою трудову діяльність як випускник Українського державного лісотехнічного університету він розпочав із посади майстра лісу Малуського лісництва ДП «Березнівський лісгосп» у 1999 році. Та вже через два роки молодий спеціаліст очолив його колектив, одразу зарекомендувавши себе не тільки умілим фахівцем лісівничої галузі, а й здібним організатором виробництва та вимогливим керівником.

Та вже в 2005 році службова стежина повела далі - керівництво лісгоспу призначило Валерія Драганчука на посаду районного мисливствознавця, яку він обіймав протягом п’яти років.

А далі, в зв’язку з виходом на заслужений відпочинок Марчука Ф.І. лісничого Кузьмівського лісництва Федора Івановича Марчука, Валерія Володимировича призначають керівником цього виробничого підрозділу. Кожен фахівець, якого призначають керівником, долає, звичайно, смугу сумнівів. А для Валерія Драганчука ці сумніви підсилювалися ще тим, що його попередник довгі роки перебував серед найкращих лісничих не тільки свого лісгоспу, а й галузі області. Здавалося, що для нього відкрилися всі таємниці лісівничої професії, люди йому вірили підтримували.

Тож забігаючи наперед, одразу скажемо, що новий  керівник став гідною зміною досвідченого ветерана. Володимир Драганчук з перших днів на новій посаді перебуває на бистрині життя. Він зумів налагодити справжній виробничий, діловий, людяний контакт з трудовим колективом, продовжуючи згуртовувати кузьмівських лісівників у єдину команду, яка не тільки зберегла попередні набутки, а й примножила їх, плідно працює, досягаючи нових високих результатів у виконанні виробничих завдань.

Керівник підрозділу, доклав багато зусиль  для  спрямування колективу на системне та своєчасне виконання планових завдань з урахуванням напряму на оптимізацію вікової структури насаджень, заготівлю якісної продукції при проведенні відповідних заходів, утримання належного санітарного стану лісу та якісного лісовідновлення.

Значна увага в лісництві надається і якісному проведенню лісовідновних  робіт, своєчасному проведенню доглядів за лісовими культурами, рубок формування та оздоровлення лісів. 

Відповідно до вимог посадової інструкції лісничий організував  контроль за дотриманням правил та норм з охорони праці, виробничої та трудової дисципліни, внутрішнього трудового розпорядку. А його чіткі ділові  поради та пропозиції щодо якісного виконання поставлених виробничих завдань помітно сприяють  досягнення високих результатів.

Багато уваги надає керівник облаштуванню садиби лісництва та довколишньої території, створенню та облагородженню альтанок  і бесідок для відпочинку, дендропарку з широким асортиментом рослин, плодового саду. Під керівництвом Валерія Драганчука та з його ініціативи збудовано вольєр для напіввільного утримання дикого кабана, створено постійний лісовий розсадник для вирощування  посадкового матеріалу, стаціонарні теплиці для вирощування сіянців сосни та ялини, змонтовано вежу та встановлено систему відеоспостереження за лісовими масивами лісництва.

Нині завдяки його активності, умілому керівництву в лісництві забезпечено високу культуру виробництва, створені безпечні та комфортні умови праці робітників. Уміння працювати з людьми не тільки стало запорукою успішного вирішення виробничих планів, а й  активної боротьби з браконьєрством, проведення профілактичних заходів щодо попередження лісових пожеж та незаконних порубок лісу. Завдяки проведеній роботі в лісовому фонді підрозділу протягом останніх п’яти років не допущено жодної лісової пожежі та незаконних порубок лісу.

Серед колег Валерій Драганчук здобув авторитет та повагу за професійність, людяність та вміння знаходити компроміс у різних виробничих ситуаціях.

          За вагомі досягнення у роботі лісничий та колектив Кузьмівського лісництва неодноразово виборювали першість у трудовому суперництві серед виробничих підрозділів ДП «Березнівський лісгосп», а у особистій колекції відзнак  Валерія Володимировича є п’ять Грамот різного рівня.  

Цього року  постановою президії Всеукраїнської ради Товариства лісівників України Валерія Володимировича Драганчука визнано «Кращим лісничим галузі 2017 року».

                                                                       Петро Кам’янський.