ЛІС ДЛЯ МАЙБУТНІХ ПОКОЛІНЬ

06.04.2017 17:20

Щороку Акція «Майбутнє лісу в твоїх руках», яка відбувається з ініціативи Державного агентства лісових ресурсів України, об’єднує всіх небайдужих до збереження зелених насаджень рідного краю. Вже стало традицією для лісівників Рівненщини впродовж кількох тижнів, починаючи від Міжнародного дня лісу (21 березня), проводити публічні заходи з посадки лісу. У цей час всі охочі можуть посадити власне дерево, та дізнатися більше про екологічне та економічне значення лісів в області, особливості роботи лісівників тощо.

Цього разу разом з досвідченими колегами з ДП «Соснівський лісгосп» на посадку лісу вийшли юні лісівники з Соснівського учнівського лісництва, яке 16 років успішно працює на базі місцевої гімназії.

-                     У учнівському лісництві займається більше півсотні школярів 8-11 класів. Ми проводимо спеціальні практичні та теоретичні заняття з основ лісознавства, юні лісівники пишуть наукові роботі. На сьогодні найбільш актуальні теми стосуються всихання соснових лісів, поширення хвороб і шкідників, - розповіла керівник учнівського лісництва Галина Ворожбит.

-                     У нас склалася багаторічна плідна співпрацю з нашим учнівським лісництвом, - розповідає головний лісничий ДП «Соснівський лісгосп» Роман Банацький, - лісівники всіляко підтримують усі починання юних лісоводів, діляться практичним досвідом.

-                     Серед тих, хто зараз займається в учнівському лісництві, – майбутні працівники лісового господарства. Адже тут вони отримують перший досвід роботи в лісі і розуміння професії лісівника, - додає т.в.о. директора ДП «Соснівський лісгосп» Володимир Яніцький.

 

 

До речі, цьогорічна акція з посадки лісу відбувала на ділянці, де у 2016 році була проведена суцільна санітарна рубка через масове всихання соснових насаджень. Менше ніж за рік соснівські лісівники вже її заліснюють. Ділянку площею 1,1 га садили за схемою 3 рядки сосни, 2 - берези. Поруч з працівниками Соснівського лісгоспу, які цієї весни посадили 385 гектарів лісових насаджень, працювали юні лісівники.

Не лишилися осторонь весняної акції з посадки лісу «Майбутнє лісу в твоїх руках» та «Посади своє дерево» керівництво району та голови сільських рад. Голова Березнівської районної адміністрації Віталій Люшин разом з першим заступником голови Березнівської районної ради Людмила Пилипчук теж висадили сіянці сосни звичайної.

Лісівники також показали керівникам району, представникам територіальних громад, якої шкоди завдає масове всихання соснових насаджень. Через це підприємство зазнає значних економічних втрат. Адже вартість пошкодженої шкідниками та хворобами деревини знижується майже втричі. Зрозуміло, що це зменшення прибутків, відрахувань до бюджету, соціальних виплат, - наголосив т.в.о. директора ДП «Соснівський лісгосп» Володимир Яніцький.

Наразі ж лісівники сподіваються, що нові насадження будуть більші стійкими та витривалими до кліматичних змін.

Прес-служба Рівненського ОУЛМГ