У РІВНЕНСЬКОМУ ПРИРОДНОМУ ЗАПОВІДНИКУ ЧЕРЕЗ НЕЗАКОННИЙ ВИДОБУТОК БУРШТИНУ ПОРУШЕНА ТЕРИТОРІЯ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

20.03.2017 17:06

Рівненський природний заповідник повідомляє, що від початку березня мешканці с. Старе Село та Переходичі Рокитнівського району у результаті незаконного видобутку бурштину, здійснюють масове пошкодження водно-болотних масивів на території Старосільського лісництва. Ця територія належить до природно-заповідного фонду України зі статусом державного значення та має статут міжнародного значення згідно з Рамсарською конвенцією.

Порушники пошкодили 1,185 га території (викопали 12 канав, розмито ґрунтовий покрив). Незаконний видобуток бурштину здійснюють і вдень, і  вночі, працюють організованими групами, забезпечені транспортом. Працівники лісової охорони проводять постійне патрулювання з виставленням постів для недопущення порушників на територію лісництва, однак зважаючи на кількість порушників, їхнє оснащення та агресивну поведінку, ці заходи малоефективні. Про випадки незаконного видобутку бурштину постійно інформують правоохоронці органи.

Керівництво Рівненського природного заповідника просить вжити заходів для припинення масового порушення вимог природоохоронного законодавства на територіях. Що охороняються міжнародними стандартами та конвенціями.