Збільшення лісистості - у пріоритеті

05.08.2021 15:13

«Перед нами стоїть завдання – виконання Указу Президента «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів», який передбачає за 10 років збільшення площі лісів на 1 млн гектарів», - наголосив заступника голови Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко на спільній нараді за участі першого заступника начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Михайла Прокопчука, начальника Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області Оксани Овдійчук, голів РДА, територіальних громад, керівників державних лісогосподарських підприємств та інших лісокористувачів.

Відповідно до ініціативи Президента України у перші 3 роки в країні має бути посаджено 1 мільярд дерев.

Як зазначив перший заступник начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Михайло Прокопчук, державні лісогосподарські підприємства щороку заліснюють майже 4700 га. Вони створюють лісові культури на зрубах попередніх років. Наразі, рівненські лісівники мають достатньо ресурсів для заліснення необхідних площ для виконання Указу Президента, на сьогодні питання лише визначення вільних площ для проведення цих робіт, додав Михайло Прокопчук.

Тож учасники наради обговорили питання виявлення самозаліснених та придатних для створення лісів земельних ділянок державної та комунальної власності, з метою їх подальшого використання для досягнення оптимальної лісистості Рівненщини.

Територіальним громадам рекомендовано визначитися з площею деградованих, малопродуктивних та техногенно забруднених земельних ділянок для передачі у користування держлісгоспам під заліснення або розглянути можливість створення на землях комунальної власності лісових насаджень за кошти ОТГ, визначитися з площею самозаліснених земель, які примикають до лісового фонду, з можливістю їх передачі в користування держлісгоспам під заліснення.

Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області надало інформацію про наявність в області 17,5 тис га деградованих, малопродуктивних і техногенного забруднених земель, які після обстеження можуть бути використанні для заліснення.

До слова, в окремих громадах вже проведи роботу в цьому напрямі – обстежили земельні ділянки і визначили придатні для заліснення.

За результатами наради прийнято рішення, що до 10 серпня районні адміністрації передадуть в облдержадміністрацію інформацію щодо наявності у громадах вільних земель, для узагальнення.

-         Це наша спільна робота, - наголосив Ігор Тимошенко, - а від аналізу наявних ресурсів залежить якість її виконання. Не викликає сумнівів важливість реалізації ініціатив Президента, адже – це екологічна безпека нашої країни, її майбутнє.