http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=196973&cat_id=62668

12.12.2018 13:08

Міжнародний акредитаційний сервіс (Accreditation Services International) ASI, провів перевірку діяльності аудиторських компаній, які надають сертифікати FSC. Нижче надаємо їхній висновок.

Розслідування Earthsight «Причетні до корупції» детально досліджує корупцію та незаконну заготівлю деревини в українській лісовій галузі, включаючи державних посадових осіб, котрі були звинувачені в корупції, а також причетних до цього компаній. Більшість компаній, про які йдеться в звіті, є FSC-сертифікованими. Крім того, в звіті виокремлена причетність FSC, оскільки стандарти занадто легко піддаються хибному тлумаченню, а органи оцінювання відповідності (ООВ) не можуть виявити шахрайство та незаконні практики під час проведення аудитів.

Наведені серйозні звинувачення проти уряду, приватних компаній та системи FSC, і вони не є безпідставними. ASI займається проблемами, пов’язаними з FSC сертифікацією в лісовій галузі України з 2014 року. Попередні інциденти стосувалися наступних проблем:

незаконне видобування бурштину,

управлінський контроль державного управління лісами,

законність дозволів на проведення санітарних рубок,

відсутність адекватної ідентифікації та/або управління особливими для збереження цінностями у держлісгоспах при лісозаготівлі,

продаж необробленої деревини під виглядом дров паливних на ринок Європейського Союзу,

шахрайські практики при виробництві деревного вугілля з приховуванням/змішуванням продажів у фіктивних компаніях та уникненням їх виявлення шляхом зміни компаній та відмови від сертифікації.

Корупція є складною у виявленні і вирішенні проблемою для систем добровільних стандартів, і така ситуація не є унікальною для України чи для FSC. Там, де присутнє це явище, воно може бути поширеним, і системи добровільних стандартів, як правило, не розробляються безпосередньо з метою вирішення цієї проблеми. Оскільки до повноважень ASI, входить контроль діяльності ООВ, нашим першим завданням є забезпечення відповідності аудиторської компетентності та діяльності ООВ стандартам акредитації. Одним з інструментів, який ми застосовуємо, є оцінювання відповідності. Під час оцінювання відповідності ASI перевіряє адекватність методів попереднього аудиту, знахідок та висновків, а також підсумкового рішення щодо сертифікації шляхом безпосереднього аудиту відповідності утримувача сертифікату вимогам сертифікації.

Щоб зрозуміти, як ООВ працюють в Україні, ASI було розроблено детальні оцінювання відповідності стосовно ключових питань для України, які стосувалися кожного з трьох ООВ, які надають сертифікацію FM/COC: SGS, NEPCon та FC. ASI спрямувало увагу на державні лісогосподарські підприємства, стосовно яких раніше були повідомлення щодо інцидентів і які були розташовані в регіонах України, ідентифікованих у звітіEarthsight як такі, що мають більше проблем з корупцією.

Друга мета полягала в розгляді двох ключових проблем на рівні утримувачів сертифікатів (УС): а) обґрунтованість дозволів на проведення санітарних рубок та потенційні зловживання з метою надмірної заготівлі; і б) економічна діяльність УС та будь-які "червоні прапорці" стосовно питань, пов'язаних з діловою документацією, FSC транзакціями та продукцією. Було здійснене оцінювання для наступних УС:

FC-FM/COC-804483 Рогатинський лісгосп

SGS-FM/COC-002711 Львівське обласне управління лісового і мисливського господарства

NC-FM/COC-013427 Державне підприємство «Вигодське лісове господарство»

ASI було законтрактовано двох досвідчених консультантів для підтримки оцінювань: лісопатолога з 40-річним досвідом роботи в Україні та спеціаліста з питань корупції у ланцюгах постачання з досвідом аудиту діяльності державних лісогосподарських підприємств. Оцінювання були заплановані на початок жовтня, щоб мати змогу оцінити здійснення санітарних рубок. Під час усіх оцінювань була приділена увага поточним лісозаготівлям. ASI відправила досвідчених оцінювачів із значним досвідом у сфері лісового господарства в Україні. Крім того, представник FSC Україна приєднався до оцінювання спостерігачем. До складу команди також входив перекладач з досвідом у сферах лісового господарства та аудиту.

Оцінювання тривали від 2 до 4 днів, при цьому одна команда займалася дослідженням санітарних рубок, а інша - розглядом економічної діяльності ДЛГ. Вичерпні польові спостереження на 83 ділянках у трьох лісогосподарських підприємствах підтвердили, що у оглянутих лісах спостерігається широкомасштабне всихання, особливо у ялинових деревостанах (Picea abies). Всихання ялини було спричинене поєднанням впливу комах та інших факторів, велика кількість ділянок містили всохлі дерева, які вже були заселені вторинними шкідниками, зі значною кількістю вітровалу. ASI не було виявлено доказів, які б підтвердили теорію щодо використання санітарних рубок для незаконного видалення здорових дерев, втім, вибірка була невеликою, і її не можна екстраполювати на більшу територію. Крім того, експерти ASI відзначають, що уражені дерева на корені на ранніх стадіях можуть виглядати здоровими. Це потенційно може призвести до того, що спостерігач ставить під сумнів обґрунтування проведення санітарних рубок.

Огляд звітів про заготівлю деревини, лісовпорядних даних, документів щодо зберігання лісопродукції, продажів, ціноутворення, контрактів та інших не виявило жодних недоліків у господарській діяльності державних лісогосподарських підприємств (ДЛГ), які виступали об’єктами оцінювання. Таким чином, ASI у всіх трьох випадках може зробити висновок, що попередні методи перевірки ООВ, знахідки та висновки, а також відповідні рішення щодо сертифікації відповідають оцінюваним вимогам щодо акредитації та сертифікації.
Спостереження ASI підтверджують твердження FSC Україна, що фактори, такі як зміни клімату, можуть викликати серйозні лісопатологічні проблеми в Україні, це явище задокументовано на інших територіях в усьому світі. Проте, вибірка ASI була обмежена, і ми не можемо екстраполювати отриману інформацію на всю країну. Через це неможливо зробити припущення, що лісопатологічні проблеми є аналогічними в інших ДЛГ або виключають можливість зловживання санітарними рубками в інших ДЛГ. Таким чином, твердження, зроблені Earthsight щодо масштабів незаконних операцій в Україні, не були перевірені власними спостереженнями ASI.

Загалом є розуміння того, що санітарні рубки можуть бути використані у деяких випадках в якості приводу для вирубки здорових дерев, і це відбувається у багатьох регіонах світу, де санітарний стан лісів перебуває під тиском кліматичних змін. Таким чином, ASI рекомендує, щоб FSC, ASI та всі ООВ, які здійснюють сертифікацію лісогосподарських підприємств в Україні, працювали разом задля адаптації практики проведення аудитів та додаткових рівнів перевірки при розгляді санітарних рубок, з метою зменшення ризику нелегальної заготівлі у FSC-сертифікованих підприємствах. 

З оригінальним текстом новини можна ознайомитися за посиланням.

За інформацією FSC в Україні