Звинувачення лісівників у контрабанді лісу надумані, - Володимир Бондар

26.09.2018 10:36

«У контексті всихання лісів, а це за даними обстеження майже 400 тисяч га, важко втриматися, щоб не порушити питання звинувачення лісівників у контрабанді лісу. Звинувачення надумані і доволі образливі», - наголосив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар під час IV з'їзду лісівників України.

Річ у тім, що при розробці сухостійних насаджень левова частина стовбуру йде на дрова, які, і особливо соснові, поки-що просто нікуди дівати. Щорічний надлишок дров'яної деревини становить 2,9 млнкуб метрів.

«Лісгоспи, підпорядковані Держлісагентству, дотримуються мораторію і експортують виключно дозволену до вивозу дров’яну сировину довжиною до 2 м, заробляючи валюту, так необхідну державі. Звісно, за відомим висловом «хто безгрішний, нехай перший кине в мене камінь» не варто стверджувати це однозначно, але навіть можливі порушення ні в якій мірі не можуть мати ні масштабних ознак, ні відчутної шкоди», - зазначив Володимир Бондар.

Він також прокоментував твердження з «дослідження» британської неурядової організації, в якій сказано, що контрабанда лісу виросла на 1 мільярд євро в порівнянні з минулими роками.

«Завважте, що вся економіка лісогосподарських підприємств Держлісагентства за рік становить близько 15-17 мільярдів гривень - це півмільярда євро. Тобто вся сировина, якби вона була реалізована за кордон, становила б тільки півмільярда євро. Ви розумієте, наскільки неспівставні речі», - підкреслив Володимир Бондар.