На з'їзді лісівників України запропоновано альтернативу задумам створення єдиної компанії, концесії та приватизації лісів

26.09.2018 10:34

Задекларований окремими силами рух до приватизації лісів, до створення єдиної компанії, до передачі лісового господарства у концесію – це рух, який в кінцевому своєму варіанті означає знищення українських лісів. На цьому наголосив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар під час IV з’їзду лісівниківУкраїни.

Він зазначив, що це не лише його думка, це думка фахівців галузі, науковців, представників об’єднаних територіальних громад. «Проти висловивились і одностайно учасники національного діалогу з питань реформування лісової галузі, який  був проведений у липні цього року за сприяння Європейської економічної комісії ООН та ФАО», - сказав Володимир Бондар.

Стосовно наслідків можливого створення єдиного суб’єкта господарювання у лісовому господарстві заступник Голови відомства зазначив: «У Словенії, Литві чи Австрії існування єдиної компанії є цілком можливим у наслідок невеликої – до 20% частки державних лісів. В Україні ж діє 381 лісогосподарське підприємство і за умов стовідсоткової державної власності на ліси приватизувати їх простіше, «схлопнувши», як казав класик в одне. Ми дуже вдячні, що проти цього хибного рішення виступили депутати місцевого й загальнодержавного рівня».

 

Володимир Бондар розповів, що необхідно зробити задля того, щоб врятувати лісову галузь.

«Лад може навести прийняттям Закону про національну лісову політику, який би визначав бачення держави щодо основоположних, пов’язаних з лісом питань, як на національному, так і на регіональному рівнях», - підкреслив він.

Заступник Голови Держлісагентства наголосив, що такий документ дійсно потрібен, однак, враховуючи всеохоплюючий характер та необхідність врахування думки всіх зацікавлених сторін, його розробка вимагатиме певного періоду часу: «Вихід є – застосувати перехідні моделі з поетапною апробацією на практиці, з подальшим усвідомленням та виправленням можливих помилок». 

Так, протягом одного року необхідно реалізувати структурно-організаційну та функціональну перебудову ведення лісового господарства з наступних ключових напрямів: 

- розмежування функцій контролю за дотриманням лісового законодавства від господарської діяльності та користування лісовими ресурсами шляхом реформування системи державної лісової охорони;

- самоокупність та самофінансування лісової галузі за умов створення фонду розвитку лісового господарства та вирішення проблеми подвійного оподаткування лісової галузі.

- запровадження прозорого ринку деревини, орієнтованого на стимулювання поглибленої переробки та забезпечення ефективного використання лісових ресурсів.

- проведення національної інвентаризації лісів.

 

«Останні 3 роки Держлісагентство активно виступає з ініціативою запровадження в Україні національної інвентаризації лісів, яка б вирішила раз і назавжди спекуляцію у суспільстві щодо надмірної вирубки лісів. Держлісагентством із допомогою фахівців з Німеччини підготовлені проекти всіх необхідних нормативно-правових документів, але ми до цього часу не впевнені, що зможемо розпочати польові роботи у 2019 році, оскільки проектом бюджету такі роботи знову не передбачені», - зазначив Володимир Бондар.

За його словами, після виконання вищезазначених заходів, необхідно узагальнити результати і надати пропозиції про внесення змін до відповідних нормативно-правових актів, гармонізації їх з законодавством ЄС та розпочати процес розробки національної лісової політики із залученням всіх зацікавлених сторін.