Науково-практичний семінар сарненських лісівників

25.05.2018 18:04

Черговий семінар науково-практичного спрямування для фахівців Сарненського лісового господарства базувався  на доробку метра лісівничої справи, Заслуженого лісівника України, лісничого Сарненського лісництва Івана Мельника. Учасниики оглянули різні за природними умовами й віковою структурою лісові площі, отримали неоціненний досвід і незабутні враження.

  Маршрут семінару проліг через 33 виробничо-господарських об’єкти. То були ділянки від наймолодших – розсадники цієї весни, і до тих, де раритетні дерева понад двохсотрічного віку.

   Іван Миколайович ділився досвідом, що засвідчує не лише успішне лісівництво, а й акцентував увагу на проблемах, яких багато виникає в повсякденних клопотах. Він каже: «Виростити справжній ліс, який нам передали діди-прадіди – то велика наука і невтомна праця, що потребує багато зусиль і любові до обраної справи». Незважаючи на вольові якості, без яких у лісівничій професії не обійтись, у його голосі, в кожному слові і жесті відчувалося хвилювання. Бо ж ліс, який побачать колеги нині, виплеканий за десятки років життя.

   А й справді, у кварталах, доглянутих руками колективу Сарненського лісництва, є чому повчитися навіть досвідченому лісівнику. Приємно вражає відмінний стан лісокультурних площ. Цьогорічний весняний приріст сосни просто рекордний. А які гарні цієї пори молоді деревця листяних порід! Потужно йдуть у ріст семирічні дуби. Радують око берези, які посадили на зрубах хворої сосни, що була вражена кореневою губкою. Гарно виглядає 16-річна плантація вільхи чорної, деревина якої ціниться особливо в меблевій промисловості. В хорошому стані дубові деревостани, яким по 30-40 років.

   За словами молодих лісничих, у колег Сарненського лісництва вони почерпнуть методологію проведення рубок догляду в молодняках.  Це  – найскладніші роботи, бо ж кожне деревце, як дитина, для хорошого зростання потребує належних умов. Тож потрібно прибирати слабкіші з них, щоб було більше світла й поживних речовин тим, що залишаються.

  Також,  на прикладі оглянутих ділянок,  в деталях обговорили агротехнічні способи  вирощування розсадників та забезпечення підрозділів підприємства якісним посадматеріалом. Останнім часом випробовують закладання розсадників у коробах й пересвідчуються в бездоганній ефективності затрат.  А цієї весни повністю забезпечили власні потреби та ще й продали для лісгоспів із інших областей понад мільйон триста тисяч сіянців сосни.

  У незрівнянній красі постала перед учасниками семінару садиба Сарненського лісництва. Оновлений, кардинально змінений за останні роки, ландшафтний дизайн вабить легкістю форм зелених скульптур та розмаїтістю кольорів рослин-інтродуцентів. Привабливо виглядають молоді живоплоти, заворожує очищений ставок, плесом якого можна пропливти на човні.

   Сарненське лісництво, як ніяке інше, межує із територіями п’яти сільських рад і  міста  Сарни. Тож і антропогенний вплив і присутність людей тут найбільш відчувається. Але загалом, колектив  вкладає величезні затрати людської праці й коштів у створення, відновлення й вирощування лісу. Тож надзвичайно важливо вберегти його від руйнації. Для цього потрібні не лише постійна увага, професійні знання й уміння та  невтомна робота спеціалістів, а й допомога місцевого населення. Маємо розуміти, що лісівники, в умовах сьогодення, докладають неймовірні зусилля задля перспектив здорових лісів на Поліссі. 

 

Віра Шашук