Володимир Бондар розповів про удосконалення нормативної бази лісового господарства

15.02.2018 17:11

Під час виїзного засідання аграрного Комітету Верховної Ради України, яке відбулося 13 лютого у Львові, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар розповів про удосконалення нормативно-правової бази лісового господарства.
«Проект Стратегії Держлісагентства містить перелік нормативно-правових актів, які регламентують різні аспекти ведення лісового господарства та потребують термінової розробки чи удосконалення. І такі проекти змін ми розробили», - зазначив він.
Зокрема, за словами Володимира Бондаря, потребує внесення змін до Лісового кодексу щодо врегулювання питань проведення національної інвентаризації лісів, функціонування державної лісової охорони; нормативне врегулювання функціонування електронного обліку деревини в лісах постійних лісокористувачів, які не належать до сфери управління Держлісагентства. Це питання стоїть на порядку денному вже протягом довгого періоду часу, але до сих пір не врегульоване.
Також заступник Голови Держлісагентства звернув увагу на те, що проблема нелегальних рубок останніми роками посилилась у зв’язку з погіршенням економічного становища в державі, низьким рівнем зайнятості населення та можливістю збуту незаконно заготовленої деревини.
«Збільшилась кількість злочинних груп обладнаних останніми технічними новинками. Вони діють зухвало, переважно в нічний період та скоюють напади на лісову охорону», - підкреслив Володимир Бондар. 
За його словами, необхідно забезпечити належне розслідування справ про незаконні рубки та посилити контроль за діяльністю суб’єктів господарювання, що займаються переробкою деревини, а також посилити функції державної лісової охорони.
«Держлісагентство вже стало на заваді тіньовому обігу деревини. Ми повністю запровадили електронний облік деревини у своїх лісгоспах – від заготівлі до реалізації. Однак, є чорна діра (третина лісів України) – комунальні, військові, інших міністерств – в яких взагалі невідомо, що відбувається. Тому необхідно запровадити облік для всіх лісгоспів», - наголосив він.
Окрім того, заступник Голови відомства зазначив, що потребує прийняття законопроект про ринок деревини, який удосконалить діючі механізми продажу деревини у відповідності до європейської практики.
Окрему увагу від приділив питанню боротьби зі шкідниками лісу та масовим всиханням.
«Сьогодні надшвидкими темпами йде поширення «біологічної пожежі» в соснових лісах, які масово всихають. На Поліссі у 2017 році зафіксовано 150 тис. га пошкоджених насаджень. Потрібно робити рішучі, кардинальні кроки з оздоровлення насаджень, інакше ми їх втратимо у недалекому майбутньому. Нам терміново потрібне внесення змін до Санітарних правил в лісах України. Держлісагентством вже підготовлено обґрунтовані матеріали щодо внесення змін до Санітарних правил в лісах України. На даний момент документ знаходиться на розгляді зацікавлених центральних органів виконавчої влади», - повідомив Володимир Бондар.
Також, за його словами, існує необхідність внесення змін до законодавства в частині переведення самозалісених земель до лісових угідь; внесення змін в Кримінальний та Адміністративні кодекси України в частині посилення відповідальності за підпали на природних ландшафтах, змін до Закону України «Про тваринний світ» щодо урегулювання дій в сезон тиші тощо.