Президент України підписав Указ щодо розвитку лісового господарства

23.11.2017 00:00

Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 381/2017 «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об'єктів природно-заповідного фонду». Цей Указ розроблено за результатами наради під головуванням Петра Порошенка щодо реформування та сталого розвитку лісового господарства, яка відбулася нещодавно в Івано-Франківську.

Глава держави доручив Кабінету Міністрів України розробити низку заходів щодо забезпечення сталого природокористування, розвитку лісів, удосконалення системи державного управління у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісових насаджень, ведення лісового господарства, а також збереження цінних природних комплексів та екосистем, розвитку заповідної справи України.

Зокрема, доручено розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо удосконалення системи фінансування та розвитку лісового господарства, зокрема, шляхом створення державного фонду розвитку лісового господарства, визначивши джерела його наповнення та напрями спрямування коштів, у тому числі передбачивши можливість зарахування до фонду рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Також Петро Порошенко доручив активізувати роботу з відтворення лісів, у тому числі збільшення їх площ, залісення не придатних для господарського використання угідь, прибережних смуг водойм, створення економічних стимулів щодо розширеного відтворення лісів та підвищення ефективності лісогосподарської діяльності.

«…затвердити програму «Ліси України – 2030»; забезпечити проведення з урахуванням кращої світової практики національної інвентаризації лісового фонду України; підвищити ефективність ведення лісового господарства, не допускаючи при цьому обмеження управлінської та фінансово-економічної самостійності державних лісогосподарських підприємств», - доручається в Указі Президента України.

Окрім того, в документі визначено низку заходів для посилення боротьби з незаконними рубками та обігом деревини.

Зокрема, передбачено впровадження центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства, єдиної державної системи електронного обліку деревини, у тому числі підтвердження походження деревини, з урахуванням європейських норм та стандартів.

Надано доручення ужити вичерпних заходів щодо недопущення масового всихання хвойних лісових насаджень від пошкодження шкідниками та хворобами, у тому числі вдосконалити систему профілактики, оздоровлення та розширеного відтворення лісів, передбачати відповідне щорічне фінансування таких заходів.

Також  Указі йдеться про те, що необхідно передбачити під час доопрацювання проекту закону про Державний бюджет України на 2018 рік та під час розроблення проектів законів про Державний бюджет України на наступні роки видатки на належне фінансування заходів із ведення лісового господарства, охорони і захисту лісів.

З повним текстом Указу Президента України можна ознайомитися за посиланням: http://www.president.gov.ua/documents/3812017-23066