ОХОРОНА ПРАЦІ - НА ОСОБЛИВОМУ КОНТРОЛІ

02.11.2017 15:33

Питання охорони праці на підприємства Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства обговорили на нараді за участі начальника Управління Держпраці у Рівненській області Юрія Наконечного, начальника відділу нагляду в АПК та СКС Володимира Ситника та головних інженерів та інженерів з охорони праці лісогосподарських підприємств.

Інформуючи про стан виробничого травматизму в лісовій галузі, начальник Управління Держпраці Юрій Наконечний зазначив, що лісова галузь має свої особливості, які об’єктивно впливають на промислову безпеку. Втім, трапляються випадки нехтування з різних нормативно-правовими вимогами. Водночас підкреслив, що в Рівненському ОУЛМГ розуміють важливість заходів з охорони праці та забезпечення працівників засобами колективного та індивідуального захисту. Щоправда в області лісосічними роботами займаються ще й 113 приватних суб’єктів господарювання. На противагу держлісгоспам, вони не приділяють належної уваги питанням охорони праці. Тому Юрій Наконечний наголосив на необхідності чіткого розмежування зони відповідальності держлісгоспів і ведення ефективного діалогу з приватними підприємствами, які ведуть субпідрядні лісосічні роботи на територіях держлісгоспів. Зокрема, це стосується наявності в останніх дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки».

Начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович підтвердив, що держлісгоспам потрібно при укладанні договорів з суб’єктами господарювання уважно перевіряти наявність належних дозвільних документів. Щодо стану охорони праці на підвідомчих підприємствах, то одним із показників є фінансування відповідних заходів. Заступник начальника відділу РОУЛМГ, керівник служби охорони праці Володимир Якимчук наголосив, що середній показних витрат в управлінні становить 818 грн на одного працівника, а це 5 результат в Україні серед облуправлінь.

Водночас, лісова галузь залишається однією з найбільш травмонебезпечних. За 9 місяців в Україні травмовано 50 працівників лісової галузі (в т.ч. 15 із смертельним наслідком), що становить 8% від виробничого травмування та 13% від смертельного травмування.

З початку року в області, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, зафіксовано зменшення випадків виробничого травматизму — 4 проти 5, зі смертельним наслідком — 1 проти 2.

За результатами наради для поліпшення стану охорони праці та попередження виробничого травматизму у лісовій галузі пропонується роботодавцям усіх рівнів забезпечити дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці працівниками підприємств; забезпечити ефективну роботу служб охорони праці усіх рівнів; посилити оперативний адміністративно-громадський контроль 2-4 рівня шляхом притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності; поетапно механізувати (автоматизувати) весь комплекс лісозаготівельних робіт; роботодавцям усіх рівнів забезпечити одержання необхідних дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.