Держлісагентство: розвиток поглибленої переробки деревини можливий лише за умов комплексного підходу

02.10.2017 16:03
Президент України Петро Порошенко наголосив на важливості стратегічного бачення розвитку сфери управління лісовим та мисливським господарством. «На законодавчому рівні необхідно врегулювати питання стимулювання розвитку вітчизняної деревообробки з виготовленням продукції з високою доданою вартістю», - зазначив Президент. Водночас, він підкреслив, що темпи розвитку галузі не відповідають вимогам часу. 
«Лісова промисловість має створювати високий обсяг доданої вартості», – зазначив Президент в Івано-Франківську під час наради з питань реформування лісового господарства та удосконалення державної екологічної політики.
У свою чергу, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар нагадав, що в Україні діє тимчасова заборона на експорт необроблених лісоматеріалів, однак, очікуваного результату, мораторій не дав.
«Мораторій жодним чином не вплинув на зменшення незаконних рубок та збільшення частки випуску продукції переробки з високою доданою вартістю», - підкреслив він.
За його словами, деревообробний бізнес досі розвиває потужності первинної обробки. «Виробництво закінчується виготовленням дошок, які одразу відвантажуються на експорт. У той же час, є проблеми з реалізацією низькоякісної деревини, якої у підприємствах завжди надлишок. Ситуація на ринку взагалі не змінилася», - повідомив заступник Голови Держлісагентства.
Володимир Бондар зазначив, що розвиток поглибленої переробки деревини можливий лише за умов комплексного підходу, зокрема:
- унормування ринку деревини з можливістю гарантії постачання сировини на довгостроковій основі;
- вирішення питання транспортування деревини (катастрофічна нестача вагонів – одна з основних проблем, яка стримує розвиток лісопереробної галузі);
-        звільнення від оподаткування ввізним митом та податком на додану вартість операцій з ввезення деревообробного обладнання на територію України.