НЕВТОМНІ ЛІСОВІ ГОСПОДАРІ

18.09.2017 17:35

«Що там тропіки, пишні пампаси! Приїжджайте-но в пущу до нас. Я віддав би за неї відразу і Тибет, і Урал, і Кавказ», - ці натхненні рядки Дмитра Фальківського якнайповніше відображають ставлення поліщуків до лісу - неоціненного багатства краю, витвору природи та людської праці. Воно й зрозуміло, адже лісами вкрита більша частина території Полісся. І з давніх-давен повелося, що ліс постачав і будівельні матеріали, і дрова для обігріву, і харчі: дичину, гриби, ягоди. Проте, йдучи до лісу, далеко не кожен задумається, скільки праці та часу вкладають лісівники в захист земельних угідь і поліпшення стану довкілля, забезпечуючи потребу суспільства в різноманітній лісовій продукції.

У цій славній когорті не останнє місце займає колектив Тинненського лісництва ДП «Сарненське лісове господарство», яким керує виконуюча обов’язки лісничого Наталія Мастерко - креативна, сповнена бажання працювати молода жінка. Висока, симпатична голубоока білявка з голлівудською посмішкою. Що ж спонукало обрати чоловічу професію? З такою зовнішністю сидіти б у приймальні шефа, а не долати кілометри лісових угідь.

Надихнув приклад батька, зізнається пані Наталія, який пропрацював у лісництві понад тридцять років. Повертався з роботи втомленим, однак задоволеним, адже своєю плідною працею зміцнював лісовий фонд не лише рідного краю, а й України.

Змалечку Наталія запам’ятала запахи хвої та живиці, розповіді батька про лісових звірят і птахів, полюбила зелені шати, як живу істоту. Тож коли батько порадив торувати його стежину, здала вступні іспити в Житомирський національний агроекологічний університет, на факультет лісового господарства, обрала спеціалізацію «Екологія лісового господарства». У червні виповнилося п’ять років, як вчорашня студентка розпочала трудову біографію старшим майстром, а нині керує колективом із восьми майстрів, двох старших майстрів, помічника та бухгалтера. А що націлені всі виконувати службові обов’язки не лише сумлінно, а й творчо, то й виробничі показники відповідні. Скажімо, у цьому році лісові культури висадили на площі 80,4 га, ще на 38 га займаються лісорозведенням (створюють ліс на занедбаних полях), на 0,8 га доглядають за розсадниками, в яких леліють сосну (0,604 га), аронію (горобину чорноплідну - 0,229 га), ялину (0,0616 га), дуб північний (0,0868 га).

Тим часом посадці нових насаджень передує чималий комплекс робіт, пов’язаних із заготівлею лісового насіння, висіванням його в розсадниках, доглядом за сіянцями, підготовкою грунту, а відтак - і доглядом за молодими деревцями, аби їх не заглушили бур’яни та самосіви швидкоростучих небажаних порід.

Але виробничими показниками завзяті та креативні не обмежуються. Приміром, перші і єдині в лісгоспі взялися експериментувати - висіяли в короб насіння вільхи клейкої (чорної).

- Річ у тім, - пояснює помічник лісничого Ігор Онісковець, - що насіння вільхи клейкої дуже вибагливе й погано виростає в лісових розсадниках. От ми й надумали вирощувати сіянці в контрольованому середовищі, попередньо на добу замочивши частину насіння в стимуляторі росту «Превікур енерджі». Подивіться, як оброблені рослини випереджають у рості нестимульовані. Тепер маємо власні сіянці. А в наступному році плануємо висіяти в короби, крім вільхи, ще й липу дрібнолисту та калину звичайну.

У минулому році, за ініціативи та сприяння директора ДП «Сарненське лісове господарство» Сергія Белелі розпочали озеленення території біля контори лісництва. У жовтні запросили ландшафтного дизайнера, який створив вишукану композицію з туї західної, колоновидної та жовтокінчикової, ялівцю горизонтального, кипарисовика вертикального. Торік навесні заклали садок, висадили яблуні, груші, вишні, малину. До речі, запашними малиновими ягодами вже ласували. А в березні цього року висіяли газон, тож нині під ногами - справжній смарагдовий килим.

У планах колективу, - поділилася Наталія Мастерко, - у майбутньому облагородити прилеглий парк, поміняти загорожу, почистити озеро, встановити восьмикутову альтанку. А втілити намітки в життя допомагає всебічна підтримка директора підприємства Сергія Белелі.

Тим часом бригада майстрів займається зовнішнім утепленням контори, уже замінили на теплозберігаючі вікна та двері. Тож у приміщенні стане тепліше та комфортніше. Однак лісівників хіба застанеш у кабінеті? Ліс потребує не лише догляду, а й захисту. Тож працівники лісництва постійно вирушають у нічні рейди, щоб стати на заваді крадіям деревини та копачам бурштину. Бо тинненські лісівники повсякчас пам’ятають про свою високу місію - зберегти ліс для прийдешніх поколінь.

Зоя ТИМЦУНІК.