ДЕПУТАТИ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ПІДТРИМАЛИ ЛІСІВНИКІВ

07.09.2017 16:15

Депутати Рівненської обласної ради прийняли звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності внесення змін до окремих законодавчих актів у сфері лісового господарства.

Нагадаємо, лісівники впродовж тривало часу звертають увагу на проблему всихання соснових насаджень. На сьогодні в області шкідниками та хворобами охоплено вже 16 тис га насаджень, які, за висновками науковців, потребують проведення суцільних та вибіркових санітарних рубок з подальшим відновлення зрубів більш стійкими деревостанами. Однак лісівники, через дію окремих норм законодавчих та правових актів, не мають можливості оперативно впливати на локалізацію цього екологічного лиха, що завдає державі значних економічних збитків.

Аби привернути увагу до проблеми всихання соснових насаджень в області проводилися виїзні наради-семінари за участі науковці, лісівників з сусідніх країн, які ділилися власним досвідом боротьби з цим екологічним лихом. Під час останнього такого семінару, під головуванням заступника голови Держлісагентства України Володимира Бондара, у його роботі взяли участь голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук та депутати обласної ради – члени екологічної комісії, які на власні очі побачили масштаби всихання сосни у Клесівському та Сарненському районах. І ось на вчорашній сесії обласної ради депутатський корпус підтримав відповідне звернення до Верховної Ради та Кабміну.

До слова, першими таке звернення прийняли депутати Сарненської районної ради.

 

 

Звернення 

Рівненської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності внесення змін до окремих законодавчих актів у сфері лісового господарства 

 Рівненська обласна рада та громадськість області стурбовані масовим всиханням соснових насаджень, які, у зв'язку з потужним впливом на них аномально високих температур упродовж вегетаційного періоду і порушенням водного балансу впродовж останніх трьох років втратили біологічну стійкість, перебувають на різних стадіях ослаблення і розладу та стали потенційно більш уразливими до комплексу шкідників і хвороб.

 

Внаслідок сукупної і тим самим підсиленої дії шкідників і хвороб, осередками яких охоплено вже 16 тис. га, гине практично 100% заражених сосен. Попередній прогноз науковців говорить про те, що всихання насаджень на території Рівненської області є часткою патологічних процесів всеукраїнського масштабу і носить глобальний характер.

З рекомендацій виробництву щодо системи заходів профілактики, локалізації і ліквідації наслідків ксилофагово-офіостомових всихань, розроблених Поліським філіалом УкрНДІЛГА, випливає, що найбільш дієвим і по суті безальтернативним методом боротьби з поширенням агресивних асоціацій шкідників і хвороб на даному етапі є проведення суцільних та вибіркових санітарних рубок, спрямованих на оперативне видалення осередків ураження та подальше відновлення зрубів більш стійкими деревостанами.

У той же час ряд норм законодавчих та правових актів не дає можливості працівникам лісового господарства оперативно впливати на локалізацію цього екологічного лиха, що також завдає значних економічних збитків лісогосподарським підприємствам області та зменшує надходження до місцевих бюджетів.

На підставі викладеного Рівненська обласна рада просить ініціювати внесення змін до наступних нормативних актів:

1. Доповнити частину 5 статті 39 Закону України «Про тваринний світ» після слів «…на транспортних засобах).» виразом «у спеціально відведених відтворюючих ділянках.».

2. Доповнити частину 10 пункту 5 Санітарних правил в лісах України після слів «…забороняється проведення суцільних санітарних рубок» виразом «окрім діючих осередків шкідників».

3. Внести зміни в частину першу пункту 27 Санітарних правил в лісах України, замінивши вираз «…нижче 0,1» виразом «…нижче 0,5 в пристигаючих, стиглих та перестійних і нижче 0,4 – інших».