НА ДУБЕНЩИНІ ВСИХАЮТЬ СОСНИ

16.08.2017 12:48

Всихання соснових насаджень, що масово шириться Поліссям, не оминуло, на жаль, і південні райони Рівненщини. Про те, якої шкоди завдає це лихо лісам і як з ним боротися, йшлося на семінарі на тему: «Проблеми сучасного лісу – всихання хвойних насаджень», який відбувся на базі ДП «Дубенський лісгосп».

Всихання соснових насаджень нині набуває глобального характеру, і наслідки цього процесу – екологічні та економічні, відчувають не лише працівники лісового господарства. Відтак до участі у семінарі лісівники запросили голову Дубенської райдержадміністрації, голову Дубенської районної ради, керівників місцевих прокуратури, відділення СБУ та поліції, сільських та селищного голів, депутатів місцевих рад, аби представники влади та громадськість краще розуміли, що нині коїться в лісі і з яким біологічним лихом доводиться воювати працівникам лісового господарства.

Спершу, про структуру ДП «Дубенський лісгосп» та специфіку його роботи розповів керівник підприємства Олег Юркевич. Дубенське лісове господарство одне з перших в Україні працює за пілотним проектом польської моделі.

Прикро, що нині дубенським лісівникам, як і польським та білоруським доводиться боротися з хворобами лісу, зокрема ураженням соснових насаджень шкідниками та грибами, площа яких нині сягає 600 га. Допоможе вирішити проблему лише суцільні санітарні рубки.

У сусідніх країнах намагаються працювати на випередження, то в Україні ситуація дещо інша. Згідно з законодавством, дозвіл на проведення суцільних санітарних рубок має давати громада, однак подекуди не всі розуміють масштаб проблеми і її небезпеку, відтак часто у роботі лісівників виникають бюрократичні перепони. На жаль, у боротьбі і з всиханням соснових насаджень дієвої альтернативи вирубці хворих дерев немає. І від швидкості виконання цих робіт залежить можливість зупинити поширення хвороби. Тож працівники лісового господарства дуже сподіваються, що у боротьбі зі всиханням, яке у сусідній Білорусі вже назвали біологічною пожежею в лісі, найдуть підтримку в представників влади та громади.

Аби на власні очі побачити, як швидко соне ліс і рудіють сосни, учасників семінару запросили до Смизького лісництва.

Там про проблему говорили не лише лісівники, а й науковці, які вивчають її продовж останніх років. Старший науковий співробітник Поліської філії УкрНДІЛГ Василь Бородавка переконаний, що проблему потрібно підіймати на державному рівні, адже невчасне її вирішення може привести до екологічної катастрофи. Адже, якщо не вживати термінових заходів, то площі ураження можуть збільшитись у рази. Вісімдесятирічну сосну шкідники знищують за місяць.

Вона починає всихати з верхівки і за цей час цінна деревина перетворюється на дрова. Головна причина – глобальні зміни клімату. Через суттєве потепління, дерево не має достатньої вологи, а тому ослаблене. На нього активно нападають шкідники, які несуть з собою ще й гриби, що й дають посиніння стовбура. Лише одне ослаблене або гниле дерево може стати причиною загибелі цілого лісового масиву. Адже розмножуються жуки-короїди дуже швидко: приносять потомство декілька разів в сезон. Науковці одностайні - єдиним дієвим методом боротьби є забирання хворих дерев та посадка нових насаджень, які будуть більш стійкими до кліматичних змін. І затягувати цей процес у жодному разі не можна, бо щодня соснових насаджень з рудими верхівкам стає все більше.