ДЛЯ ЕФЕКТИВНОЇ БОРОТЬБИ З ВСИХАННЯ СОСНОВИХ НАСАДЖЕНЬ ЛІСІВНИКАМ ПОТРІБНІ ЗАКОНОДАВЧІ ЗМІНИ

04.08.2017 15:16

Проблему всихання соснових насаджень і необхідність внесення змін до Санітарних правил обговорили учасники виїзної наради, яка відбулася на базі Сарненського та Клесівського лісгоспів під головуванням заступника голови Держлісагентства України Володимира Бондара.

На сьогодні лише в Рівненській області 16 тис га хворого соснового лісу, який потребує здійснення санітарно-оздоровчих заходів. А площа всихання насаджень у лісах, підпорядкованих Державному агентству лісових ресурсів України, становить понад 330 тис га.

На відміну від інших європейських країн, в Україні окремі законодавчі та правові акти на дають лісівникам оперативно здійснювати заходи контролю та локалізації осередків масового розмноження шкідників і хвороб, що завдає значних екологічних і економічних збитків лісогосподарським підприємствам та зменшує надходження до місцевих бюджетів. 

-                    Ми розуміємо, що говорити про проблему потрібно, однак цього мало, необхідно шукати ефективні методи для її вирішення. Одним з факторів цього може стати зміна Санітарних правил. Тому на цьому виїзному семінарі ми хочемо розпочати швидку та ефективну дискусію, результатом якої стало б законодавчі напрацювання. Нині ми маємо глобальну проблему в лісі, яка набуває ознак епідемії і ми зобов’язані своєчасної й ефективно на неї реагувати. Однак, на жаль, на сьогодні ситуація така, що замість того, щоб вирішувати проблему, попереджаючи її, ми ганяємося за нею, боремося з наслідками, - наголосив заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар.

Виїзний семінар на Рівненщині став дискусійним майданчиком для науковців, лісівників, екологів та громадських активістів, адже мета в усіх одна – збереження лісових насаджень. Надзвичайно цікавим для українських лісівників став досвід боротьби з таким екологічним лихом білоруських колег, яким поділився начальник управління лісового господарства Міністерства лісового господарства Республіки Білорусь Микола Юревич. У сусідів проблема всихання лісу стала актуальної ще кілька років, і на рівні держави виділяються значні ресурси на попередження її поширення.

Не допустити поширення всихання дерев – головне завдання колег з Польщі, які наголошують, що «лісівники мають йти попереду короїдів».

- Якщо ми сьогодні не будемо вживати швидких заходів у боротьбі з поширенням масового всихання соснового лісу, то вже до кінця року цифра пошкоджених насаджень в області може збільшитися вдвічі, - попереджає начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович.

На жаль, науковці і лісівники одностайні: єдиний метод боротьби з цим екологічним лихом – забирати ушкоджені дерева і на їх місці створювати нові насадження, які будуть більш стійкими до нових кліматичних змін.

Внесення виважених змін до діючих Санітарних правил може стати одним з факторів, яких дозволить лісівникам працювати на випередження у боротьбі з масовим розмноження шкідників і хвороб. Така позиція працівників лісового господарства має підтримку у депутатів Рівненської обласної ради, зазначив голова облради Микола Драганчук. Адже всі добре розуміють масштаб цієї проблеми, яка актуальна не лише для Рівненщини, а й всієї України. І на наступній сесії облради планується проголосувати звернення до Кабінету Міністрів України з проханням внести зміни до діючих Санітарних правил. До роботи у цьому напрямі готові долучити і в Рівненській обласній державній адміністрації, зазначив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. Адже всі добре розуміють перспективність і важливість лісового господарства для соціально-економічного розвитку регіону.

Відтак всі учасники семінару висловили сподівання, що обґрунтовані пропозиції щодо внесення змін до нормативних актів з ведення лісового господарства дозволять не лише здійснювати контроль за роботою лісівників з боку громадськості, а й зберегти в державі здоровий ліс.