ЛІДЕР — ТОЙ, ХТО ВМІЄ БАЧИТИ МАЙБУТНЄ

23.07.2017 18:00

ДП «Дубенський лісгосп» з 2010 року було визначене як пілотне підприємство. Тут взяли за взірець польську модель господарювання та змінили курс на тісну співпрацю з малим та середнім бізнесом. Нині це не типове державне підприємство, і підходи до всіх процесів тут мають певну відмінність від звичних, запроваджених ще в минулому столітті. Перш ніж наважитися на реформи, тут продумали послідовність всіх дій.

 

Зміни розпочали із непомітного на перший погляд — замінили традиційну колишню мірну дерев'яну вилку на електронну з програмним забезпеченням. Адже деякі спеціалісти працюють у відводах в лісі й визначають територію та ресурси для рубки. Таке нововведення убезпечило підприємство від помилок, які раніше допускали при обмірі дерев. Електронна вилка стала поштовхом до запровадження електронної програми, яку нині активно використовують у лісгоспі. Вона поєднує всі виробничі процеси, що здійснюють на підприємстві, з бухгалтерським обліком і кінцевою звітністю. Точність, прозорість і електронний контроль практично виключають помилки. Тож якщо раніше відводами в держлісгоспі займалися майже 30 осіб: майстри, лісничі, помічники лісничих і кожен по-своєму дивився і міряв, то нині цю рутинну роботу виконують лише два працівники, які взяли на допомогу прогресивні технології. Програмне забезпечення підтверджує, що всі роботи виконуються правильно.

Наступний крок — електронна карта лісів, під'єднана до супутника і точно демонструє всі лісові території, що перебувають у користуванні Дубенського лісгоспу. Вона дає змогу не лише чітко бачити ситуацію у лісництвах, а безпомилково орієнтуватися на місцевості і здійснювати всі лісогосподарські заходи.

 

 

Директор ДП «Дубенський лісгосп» Олег Юркевич

 

Кожна ділянка, яка визначена лісовпорядниками, занесена в електронну базу. Тож аби переконатися в тому, про що нам розповідають, озброївшись портативним комп'ютером, їдемо в ліс. Начальник відділу лісового господарства Юрій Петручок задає необхідні параметри, і сучасна техніка підтверджує: ми у Смизькому лісництві номер 2, квартал 51, відділ 18.

— Перебуваючи у будь-якій точці цього лісництва, я можу задати інформацію і отримаю дані, де я знаходжуся, яка таксаційна характеристика цього виділу, повністю всю інформацію про насадження, площу, всі таксаційні показники, — розповідає Юрій Петручок. — Тобто нам зараз не потрібно телефонувати в лісництво, піднімати паперову документацію, дізнаватися, яке це насадження, підходить воно по складу рубки чи не підходить. Я просто натискаю кнопку і беру повну інформацію. Вже другий рік працює ця система для орієнтації в лісі, вона дуже зручна. Бувають невідповідності з паперовими матеріалами лісовпорядкування, бо вони робилися в 2009 році. Тому якщо потрібно нарізати ділянку головного користування, зараз я чітко можу визначити, чи це той необхідний виділ, чи він підлягає рубці. При виявленні неточностей можу зробити більш детальну та точну зйомку і накласти на дану програму. Також я можу на місці зробити орієнтовну зйомку насадження.

 

 

Василь Чеботарьов


До розмови долучається Олег Юркевич, директор ДП «Дубенський лісгосп», який наголошує, що завдяки нововведенню повністю виключено помилки з боку працівників:

— Раніше такі випадки траплялись, особливо це стосувалося молодих спеціалістів. У нас нині працює понад 70% молодих спеціалістів, і їх ми залучаємо до нововведення — електронна карта і комп'ютерна програма дають змогу безпомилково орієнтуватися на місцевості й визначати необхідні заходи.

Паралельно ми виявили іншу проблему — з'ясувалося, що всі паперові носії, які були зроблені десять і більше років тому лісовпорядниками, фактично не відповідають реальній ситуації в лісі. Тому хочемо перенести всі точні дані на електронні карти, щоб цих помилок не було. Для цього звертаємося до Державного агентства лісових ресурсів, до лісовпорядного інституту, щоб вони надали нам дозвіл автоматично переносити цю інформацію в загальнодержавну базу і реагувати на виявлені невідповідності в режимі он-лайн. А не чекати рік, два, три, коли приїдуть таксатори і внесуть ці зміни. Раніше не мали можливості виявити невідповідності — не було зйомки супутника, цієї карти. Тепер за допомогою цих програм і нововведень ми бачимо, чи достовірні дані, і хочемо уточнені дані перенести на електронну карту. Отоді буде позитивний результат і не буде нарікань на роботу, яку проводять лісівники. Скажімо, із 30 тисяч гектарів, які є на території Дубенського району, тільки 15 тисяч — Дубенського лісгоспу, і саме ця карта чітко показує, де наші ліси.

У Дубенському держлісгоспі першими серед аналогічних підприємств Рівненщини запровадили електронний облік деревини. Тобто повний процес руху заготовленої лісової продукції тут відображається в єдиній базі електронного обліку деревини, яка узгоджена з бухгалтерським обліком. Це дає змогу відстежувати рух лісопродукції з моменту заготівлі до реалізації.

 

 

Юрій Петручок


Перебуваючи у Смизькому лісництві, спостерігаємо за процесом заготівлі лісу, яку проводить бригада приватного підприємця. Паралельно на цій же ділянці старший майстер держлісгоспу приймає лісопродукцію. Він оглядає заготовлену деревину і прибиває до кожного стовбура бирку, згодом заносить дані, які стосуються її якості та кількості, в портативний комп'ютер.

Про особливості цієї роботи розповідає Василь Чеботарьов, головний лісничий, який працює в лісгоспі уже 30 років:

— З моменту прибивання бирки на колоду інформація про деревину потрапляє на центральний сервер. Таким чином, здійснюється прийом лісопродукції для того, щоб можна було далі її транспортувати. Вся інформація про лісопродукцію, яка заготовляється, переноситься в електронному вигляді. Тобто людського впливу на всі ці процеси немає. Якщо в день заготовляють 30-40 кубометрів, то впродовж дня ці дані оновлюються в комп'ютері і відразу потрапляють на сервери в лісгоспи і в контори. Ми в центральному офісі бачимо, що заготовлено, скільки, як організовувати вивезення даної лісопродукції, плануємо, як її реалізовувати. Вся лісопродукція з ділянок вивозиться на нижній проміжний склад, а звідти йде реалізація фірмам, що взяли участь у аукціоні і придбали цю деревину.

Якщо порівнювати роботу за ці роки, то сьогодні набагато простіше, легше і комфортніше. Електронний облік по Дубенському лісгоспу почали впроваджувати з 2002 року, а остаточно перейшли на нього у 2009-2010 роках. Було тяжко, бо не знали, як той сервер має працювати, багато було помилок, треба було виправляти. Найгірше тому, хто йде першим. На сьогодні лісова охорона тільки за те, щоб був електронний облік — вручну ніхто не хоче писати. Тепер майстри автоматично вводять номер бирки, а там всі дані: діаметр, кубатура, де заготовлено, програма автоматично рахує, жодних помилок, все відпрацьовано і всі задоволені.

Інформація, що потрапляє в електронну базу, відразу обробляється і переноситься у всі відділи підприємства: бухгалтерський, плановий, економічний, виробничий, лісовий. Відтак оперативно і об'єктивно кожен бачить, скільки сьогодні і якої продукції заготовлено, звідки вона йде, як транспортується, як виписується, який механізм застосовується. Супутник показує, де знаходиться ділянка, вона простежується на електронній карті. Чітко зрозуміло, де перебуває працівник, який заготовляє та відпускає лісопродукцію, звідки вона надходить і куди. Таким чином, здійснюється прозорий легалізаційний процес заготівлі лісу.

Олег Юркевич розповів також, що значно спростила роботу Дубенського лісгоспу тісна співпраця з малим та середнім бізнесом:

— Нині всі процеси — від заготівлі деревини до заліснення — здійснюють саме приватні підприємці, які укладають договори і беруть на себе відповідальність. Функція державного підприємства — контроль та нагляд. Якщо підприємець, приміром, розробляє ділянку головного користування, то він має потім підготувати ґрунт, здійснити посадку і доглянути територію до переводу її в лісопокриту площу. Для державного підприємства це вигідно, бо не потрібно шукати ні робочої сили, ні запчастин, ні пального тощо. Підприємці всі види робіт виконують самостійно відповідно до дозвільних документів.

Перехід на нові форми господарювання дає змогу правильно здійснювати економічний розподіл функцій контролю і виконання. Всі ті норми та нормативи, які є сьогодні в державі, не стимулюють працівників на досягнення більшої мети. У нас раніше на підприємстві працювали бригади, які отримували гроші за виконання норми. Стимулу краще працювати не було. А от приватний підприємець отримує кошти за обсяг виконаних робіт. Аналогічно працює Польща. Ми запозичили в них структуру, але внесли певні корективи. Основним завданням нашого підприємства є намагання відокремити функції контролю та виконання. Тобто підприємство нині здійснює контроль за тими процесами, які відбуваються в господарстві — правильно вони проходять чи ні. Всі роботи — лісозаготівля, посадка, лісовирощування — все перекладено на малий та середній бізнес, який працює в законодавчому полі.

Ми хочемо також розвивати прозорість та оперативність у реалізації продукції. Бо ліс — це природний ресурс, який має здатність псуватися, і чим швидше ми його реалізовуємо, тим у кращому стані він доходить до споживача. У багатьох країнах Європи цей процес відбувається набагато простіше. А у нас всі нормативні документи, держстандарти залишились ще з часів Радянського Союзу, і це створює нам величезні проблеми. Для прикладу, обмірювання деревини в Європі йде через один сантиметр, а в нас — через два: 12-14-16-18 см. Тобто якщо діаметр сосни 15 сантиметрів, то як рахувати — 16 чи 14? Тому хто як захоче, так і віднесе. Хто відпускає, запише 16, а хто приймає — 14. Тут виникають непорозуміння і зловживання. Я неодноразово звертався до управління лісового господарства, державного агентства із своїми зауваженнями, пропонував привести держстандарти до євростандарту, щоб можна було об'єктивно і реально вести обміри. Реакції наразі немає.

Загалом, перебуваючи у лісництві, дізнаєшся багато нового та цікавого, дивуєшся планам та намірам на майбутнє. В такі моменти усвідомлюєш, що час не стоїть на місці й нові технології змушують прогресивних керівників удосконалювати роботу, змінювати застарілу систему і впроваджувати нові прогресивні методи господарювання. У Дубенському лісгоспі взяли курс на Європу і хочуть жити та працювати за європейськими стандартами. Тут мають велике бажання відкинути все старе і непридатне для роботи, не боятися діяти по-новому в нових умовах. Подолавши складний шлях становлення, в Дубенському лісгоспі впевнені — повернення до старої радянської моделі вже не буде. Тут не приховують власних надбань, того, що освоїли, чого навчилися, а навпаки, пропонують іншим запроваджувати їхній досвід.

Сергій ТКАЧЕНКО.

rivnepost.rv.ua