ВИЇЗНА НАРАДА В ОСТРОЗЬКОМУ ЛІСГОСПІ

11.07.2017 16:56

Виїзну нараду-семінар на базі Хорівського лісництва провели лісівники ДП «Острозький лісгосп». Запросили представників місцевої влади, територіальної громади, правоохоронців, рятувальників, а також активну громадськість. Говорити про нагальні проблеми, які нині є в лісовому господарстві краю, а також розповідали про особливості ведення лісового господарства.

Під час наради у Хорівському лісництві урочисто відкрили нову лісову пожежну станцію, продемонстрували роботу пересувного пожежного модуля.

Директор ДП «Острозький лісгосп» Михайло Крук зазначив, що лісівники завжди приходять на допомогу місцевому населенню, а відкриття такого пожежного пункту на території Оженинської сільської ради є ще одним кроком до зміцнення співпраці. Також учасники наради обговорили питання створення на території Оженинської сільської ради підрозділу місцевої пожежної команди. Успішний досвід роботи таких пожежних команди має сусідня Польща.

Кілька років тому лісівники ДП «Острозький лісгосп» перші серед підприємств Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства ініціювали проведення змагань по догляду за лісовими культурами механізованим способом. Лісівники переконані, що від якості виконання цих робіт залежить в подальшому породний склад лісових масивів, з переважною кількістю господарсько цінних деревних порід. Тож свою майстерність демонстрували робітники зайняті на лісокультурних роботах Новомалинського, Мостівського, Гощанського, Хорівського та Верхівського лісництв. Вивчити досвід колег у проведенні таких змагань приїхали лісівники зі Славуцького та Шепетівського лісгоспів Хмельницького облуправління.

Ділянку, для проведення змагань обрали доволі складну: основна порода дуб та клен явір, зрізати потрібно було ліщину, крушину, осику. Робота ускладнювалася тим, що у міжряддях були парості малини, які теж потрібно було прибирати. У результаті найкращі результати показав працівник Верхівського лісництва Ігор Кондратюк.

Не оминули лісівники і актуальної нині проблеми всихання соснових насаджень. Через глобальні кліматичні зміни, в хвойних насадження активно розмножуються шкідники, поширюються хвороби, які спричиняють масове всихання деревостанів.

Директор ДП «Острозький лісгосп» Михайло Крук наголосив, що зарадити всиханню соснових насаджень нині не можливо, єдиний вихід – це вчасно забрати ліквідну деревину, поки вона не перетворилася на дрова. Тому лісівники сподіваються, що громадяни зрозуміють, що суцільні санітарні рубки - це вимушений крок. Всі місця зрубів будуть заліснені, і вже нові насадження будуть стійкими до шкідників та хвороб.