СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ДП «ДУБЕНСЬКИЙ ЛІСГОСП»

30.06.2017 15:28

Сучасні технології дедалі активніше використовують у лісовому господарстві. У всіх лісгоспах Рівненської області вже кілька років працює електронний облік деревини. Одним з лідером з впровадження новацій є ДП «Дубенський лісгосп», який очолює Олег Юркевич.

Підприємство, яке кілька років тому стало пілотним для України, повністю працює за європейськими стандартами. Весь рух заготовленої лісопродукції тут повністю відображається в єдиній базі електронного обліку деревини, яка узгоджена з бухгалтерським обліком.

Як це відбувається на ділі, які переваги такого автоматизованого контролю за всіма виробничими процесами дубенські лісівники продемонстрували на виїзному семінарі-нараді. Ще на лісосоці деревина маркується спеціальними бирками, які засвідчують її походження, а відтак потрапляє до електронного реєстру. Завдяки цьому, її рух можна відслідкувати у будь-якій точці України. Електронна система обліку деревини мінімізує можливість технічної помилки працівників. Оперативність, достовірність, можливість за першої необхідності отримати звітність у будь-якому розрізі, доступність до програми усіх відділів і підрозділів, можливість постійного контролю на будь-якому етапі проведення операції - це ті переваги, які на сьогодні мають у роботі у ДП "Дубенський лісгосп", розповів його директор Олег Юркевич.

Нині на підприємстві також активно використовують електронні цифрові карти лісових масивів, які більш точні, ніж їх паперові аналоги. Завдяки використанню супутникової зйомки можна реально оцінити стан справ у держлісфонді підприємства. Олег Юркевич наголошує, що використання у роботі такого цифрової карти дозволить уникнути будь-яких зловживань та маніпуляцій, відтак робота дубенських лісівників стала максимально прозорою та відкритою.