ВІДПОЧИНОК У РЕКРЕАЦІЙНИХ МІСЦЯХ

16.06.2017 18:10

Традиційно влітку, у розпал пожежонебезпечного періоду, лісівники Рівненщини закликають громадян не порушувати правил пожежної безпеки в лісі, відпочивати у спеціально облаштованих рекреаційних місцях. Адже основною причиною лісових пожеж, які завдають величезної шкоди і рослинному і тваринному світу – є порушення правил пожежної безпеки відпочивальниками у лісі. З початку цього року в держлісфонді Рівненської області зафіксовано 5 пожеж, які сталися через необережне поводження з вогнем.

Аби вберегти ліс від пожежі, а також для зручності громадян лісівники краю облаштовують спеціальні рекреаційні пункти. Традиційно обирають місця обабіч доріг або недалеко від природних цікавинок, які б привабили відпочивальників.

Місця, які облаштовані для відпочинку на території ДП "Клеванський лісгосп", оглянули учасники прес-туру, організованого Рівненським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

Лісівники Решуцького лісництва спільно з громадою облаштували у селі дитячий майданчик. Місцеві мешканці ініціювали такі роботи, а працівники лісництва підтримали. І, як результат, дітлахи мають місце для розваг і відпочинку. За чистотою у дитячій зоні відпочинку дбають самі селяни, відтак тут завжди прибрано і чисто.

Ліси Решуцького лісництва належать до зеленої зони обласного центру. У літній сезон відпочивальників тут завжди вдосталь. Спеціально для них, на мальовничому острівку об лаштоване ще одне рекреаційне місце. Щоправда тут за дотриманням порядку та чистоти слідкують самі лісівники.

Уже понад 10 років в області практикується надання в тимчасове довгострокове платне користування лісових ділянок. У такий спосіб фізичні особи-підприємці або юридичні особи облаштовують місця відпочинку чи цілі комплекси для активного сімейно дозвілля.

Як розповів начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович, на сьогодні 34 юридичні та фізичні особи-підприємці здійснюють, засноване на договорі, платне використання лісових ділянок. Щороку від такого виду діяльності місцеві бюджети поповнюються на 320 тис грн. А відтак це справа доволі перспективна: з одного боку створюються сучасні місця відпочинку для всіх охочих, а з іншого йдуть відрахування до бюджетів місцевих громад.

Одним з прикладів такої діяльності є мисливсько-спортивний клуб «Сокіл», який також відвідали журналісти під час прес-туру. Тут окрім власне мисливських угідь, облаштований барбекю-парк з альтанками для відпочинку, майданчики для компак-спортингу, гри у пейнтбол, працює кінно-спортивний клуб тощо. Тобто створені всі умови для активного сімейного відпочинку на природі.