ДЕПУТАТИ САРНЕНСЬКОЇ РАЙРАДИ ПІДТРИМАЛИ ЛІСІВНИКІВ

13.06.2017 11:37

Депутати Сарненської районної ради звернулися до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням внести зміни до «Санітарних правил в лісах України», а також до Закону України «Про тваринний світ».

На думку депутатів, діючі норми законодавчих актів не дають можливості працівникам лісового господарства оперативно боротися з масовим всиханням соснових насаджень, яке нині носить глобальний характер. Відтак депутати районної ради просять внести зміни до нормативних актів, зокрема доповнити частину 10 пункту 5 «Санітарних правил в лісах України» після слів «... забороняється проведення суцільних санітарних рубок» виразом  « ...окрім діючих осередків шкідників», внести зміни в частину першу пункту 27 «Санітарних правил в лісах України», замінивши вираз «...нижче 0,1»  виразом  «...нижче 0,5 в пристигаючих, стиглих та перестійних  і нижче  0,4 — інших». А також доповнити частину 5 статті 39 Закону України «Про тваринний світ» після слів «...на транспортних засобах)» виразом  «у спеціально відведених відтворюючих ділянках».

На жаль, на сьогодні через високі температури і порушенням водного балансу соснові насадження втрачають біологічну стійкість, а відтак стають більш уразливими до шкідників і хвороб. На думку науковців, єдиним дієвим методом боротьби з поширенням агресивних асоціацій шкідників і хвороб є проведення суцільних та вибіркових санітарних рубань, спрямованих на оперативне видалення осередків ураження та подальше відновлення зрубів більш стійкими деревостанами.