СТАН ОХОРОНИ ПРАЦІ В ДП «ДУБРОВИЦЬКИЙ ЛІСГОСП»

10.05.2017 16:00

Поліпшення умов праці, профілактика виробничого травматизму – питання, які на постійному контролі у лісовому господарстві, де робота вважається однією з найбільш небезпечних.

Про стан охорони праці на підвідомчих підприємствах Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства йшлося на щорічній семінарі-нараді, яка цього разу відбулася на базі ДП «Дубровицький лісгосп» з нагоди Всесвітнього дня охорони праці.

Відкриваючи нараду, заступник начальника облуправління Анатолій Шинкарьов зауважив, що на цьому підприємстві значну увагу приділяють питанням охорони праці та промислової безпеки, відтак порадив головним інженерам з інших лісгоспів перейняти кращий досвід дубровицьких лісівників.

ДП «Дубровицький лісгосп» - третє за величиною підприємство серед лісової галузі Рівненщини, розташоване в північній частині області на території Дубровицького та Рокитнівського районів. До складу підприємства входять 10 лісництв, нижній склад та автотранспортний лісопункт.

Учасники наради, а це головні інженери та інженерам з охорони праці підвідомчих підприємств облуправління, колеги з Львівського ОУЛМГ та представники Рівненської дирекції залізниці оглянути адмінприміщення та територію нижнього складу. Їм на практиці продемонстрували функціонування нової системи колективного захисту працюючих при роботі на естакаді для навантаження вагонів. Заступник начальника відділу Володимир Якимчук детально розповів, як працює новий метод захисту, який у разі потреби може захистити працівника від падіння.

Також учасники наради ознайомилися з дотриманням правил охорони праці під час випуску автотранспорту на лінію, оглянули контрольно-технічний пункт, кабінет медичного працівника, механіка, навчальний клас, кабінет з охорони праці, ремонтно-механізовану майстерню, електроцех.

Учасники наради одностайно погодилися, що У ДП «Дубровицький лісгосп» ведеться системна роботи з організації безпечної роботи працівників.

Підсумовуючи нараду і аналізуючи стан охорони праці на підприємствах, заступник начальника відділу Володимир Якимчук зазначив, що у минулому році Рівненське обласне управління лісового та мисливського господарства витратило на заходи з охорони праці майже 7 млн. грн., середній показник витрат становить 1920 грн. на одного працюючого. Найбільше коштів на це передбачають в Сарненському, Висоцькому та Дубровицькому лісгоспах. Проте чи найголовнішим показником, який характеризує стан охорони праці є кількість виробничого травматизму. У 2016 році сталося 7 випадків травмування працівників, під час яких травмовано 8 осіб (один випадок груповий – нанесення тілесних ушкоджень лісовій охороні у Зарічненському лісгоспі). Аналіз виробничого травматизму за професіями свідчить про те, що найбільше небезпечними є професії майстра лісу та лісоруба, а залежно від виду робіт найбільш травмонебезпечною лишається лісосіка. Виробничі травми трапляються переважно через організаційні причини (тобто невиконання вимог інструкцій з ОП) та технічні. Відтак роботу з профілактики виробничого травматизму необхідно проводити постійно.

За ефективну роботу з охорони праці на підприємствах нагороди отримали: головний інженер ДП «Дубровицький лісгосп» Віталій Торчило, інженер з охорони праці ДП «Острозький лісгосп» Микола Сорока, провідний інженер з хорони праці ДП «Костопільський лісгосп» Віктор Іванюк, голова профкому ДП «Висоцький лісгосп» Алла Деревенко.