ПРОФІЛАКТИКА ЛІСОВИХ ПОЖЕЖ

05.05.2017 12:19

Традиційна нарада-семінар щодо готовності лісогосподарських підприємств Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства до пожежонебезпечного періоду 2017 року відбулася на базі ДП «Клесівський лісгосп».

Попри те, що такі виїзні наради відбуваються в обласному управлінні щороку, лісогосподарські підприємства постійно демонструють власні напрацювання у боротьбі з лісовими пожежами.

Розпочали семінар з огляду централізованого диспетчерського пункту протипожежного відеоспостереження за лісовими масивами Клесівського лісгоспу. Нині в лісництвах підприємства встановлено 4 камери відеоспостереження, зображення з яких виводиться на один монітор, що дає можливість одному працівнику спостерігати за пожежною ситуацією на території усього підприємства. Крім того, тут передбачена можливість керувати їх роботою, для визначення точного місця загоряння, як з лісництва так і з лісгоспу, також ведеться постійний запис зображення. 

Начальник відділу охорони та захисту лісу Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Глущик повідомив, що нині в області встановлено 47 відеокамер, які дозволяють оперативно виявляти лісові пожежі. Найкраще робота систем відеоспостереження організована в Сарненському, Дубенському та Березнівському лісгоспах.

- Встановлення відеокамер, налагодження роботи диспетчерських пунктів протипожежного відеоспостереження, а в перспективі створення обласної протипожежної системи відеонагляду, яка об’єднуватиме локальні, - це сучасний метод попередження виникнення лісових пожеж, який ми активно впроваджуємо в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, - наголосив перший заступник начальника управління Сергій Івашинюта.

Учасники наради оглянули лісову пожежну станцію в Любонському лісництві. У ДП «Клесівський лісгосп» постійно працюють над оновленням спецтехніки та спецзасобів для гасіння пожеж. Директор підприємства Михайло Ониськевич розповів, що у попередні посушливі роки була проблема із забором води пожежною технікою через падіння її рівня у місцевих водоймах. Тому для заправки пожежних автомобілів водою придбали дві автоцистерни місткістю 11 і 8 тонн для доставки води у важкодоступні місця. 

На сьогодні кожне лісництво Клесівського лісгоспу має пожежні автомобілі та нові трактори для здійснення профілактичних заходів та ефективної боротьби з лісовими пожежами. 

На території Клесівського лісництва учасникам семінару продемонстрували місце забору води пожежною технікою за умови низького рівня води. 

А під час практичного відпрацювання та гасіння лісової пожежі клесівські лісівники поділилися досвідом використання трактора «Caterpillar», який здатний оборати місце лісовою пожежі у найбільш важкодоступних місцях. 

У виконанні функцій по охороні лісів Рівненщини працівники обласного управлінні лісового та мисливського господарства та лісової охорони підвідомчих підприємств найбільшу увагу звертають на профілактику і попередження виникнення лісових пожеж.

Адже за минулий рік в області було зафіксовано 15 лісових пожеж на площі 16,9 га. З початку цього року пожеж у Держлісфонді Рівненської області не траплялося.