МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛІСУ НА РІВНЕНЩИНІ

22.03.2017 19:55

Усі етапи лісовідновлення від заготівлі якісного насіння до посадки лісових культур продемонстрували працівники Рівненського обласного управління лісового господарства під час ознайомчого прес-туру, який символічно організували 21 березня -  у Міжнародний день лісу.

У Малуському лісництві ДП «Березнівський лісгосп» лісівники показали технологічний процес сушки шишок у механізованій шишкосушарці. Начальник відділу лісового та мисливського господарства Олег Ткач розповів, що цьогоріч в області зібрали майже 300 тон шишок, що дозволить отримати понад 3 т насіння. В останні роки лісогосподарські підприємства Рівненщини збільшують об’єми заготівлі на об’єктах постійної лісонасіннєвої бази.

На постійному лісовому розсаднику Малинського лісництва учасники прес-туру побачили, як за рік виростають, із посіяного насіння, сіянці сосни звичайної. Лісівники Березнівського лісгоспу також вирощують посадковий матеріал і в контрольованому середовищі. З 5 млн сіянців, 1 млн вирощують в теплицях. Відтак, незалежно від погодних умов, лісівники мають в достатній кількості якісний посадковий матеріал, який дає майже 100% приживлюваність, зазначив головний лісничий лісгоспу Олександр Галагуз.

Цьогоріч у ДП «Березнівський лісгосп» заплановано посади 470 гектарів лісу. На сьогодні лісівники виконали майже всі заплановані роботи, наголосив директор підприємства Олег Олексієвець. Зважаючи на кліматичні зміни, збільшення кількості шкідників, лісівники застосовують вологонакопичувачі та спеціальні засоби під час посадки лісових культур. Відтак оброблені саджанці краще утримують вологу та стійкіші до шкідників.

Повернулися учасники прес-туру і на ділянку у Малуському лісництві, яку оглядали ще влітку, де через масове всихання соснових насаджень була проведена суцільна санітарна рубка. І на власні очі переконалися, що площі вже повністю заліснені. Олег Олексієвець показав схему ділянки, де видно, що хворі дерева доводилося забирати у кілька прийомів, однак сосни поруч і далі продовжують всихати. На жаль, нині зарадити цьому лиху, окрім як вирубати хворі дерева, не можливо.

У Міжнародний день лісу лісівники запропонували всім охочим власноруч посадити дерева. Серед бажаючих примножити лісові насадження рідного краю були директор Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Володимир Захарчук, а також в.о. голови Березнівської РДА Віктор Партак. Він розповів, що лісогосподарські підприємства є вкрай важливими для економіки району. За минулий рік  ДП «Березнівський лісгосп» сплатив 27 млн грн. різних податків та зборів.

21 березня традиційно в Україні стартує Акція «Майбутнє лісу  в твоїх руках». Чи не найактивніші її учасники – це вихованці учнівських лісництв. Кілька років поспіль юні лісівники з Костянтинівського учнівського лісництва (ДП «Сарненський лісгосп») проводять посадку лісу саме 21 березня. Веселі, допитливі, працьовиті юні лісівники вже шість років активно працюють і навчаються лісівничій справі за підтримки лісничого Костянтинівського лісництва Олега Зарви та керівництва Сарненського лісгоспу,

яке всіляко заохочує теоретичне та практичне навчання юних лісолюбів.