ЛІС САДЯТЬ – ПРО МАЙБУТНЄ ДБАЮТЬ

20.03.2017 19:35

Працівники ДП «Рівненське лісове господарство» активно долучилися до Всеукраїнської  акції «Майбутнє лісу в твоїх руках»

- Мета акції, яку вже понад десять років поспіль щовесни організовує Державне агентство лісових ресурсів України – поширення знань про ліси та їх важливість у житті людини, виховання в підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, залучення громадськості до робіт із лісовідновлення, як одного з основних компонентів збереження біорізноманіття та екологічної рівноваги на планеті Земля, а також підвищення довіри людей до діяльності лісогосподарської галузі, - каже головний лісничий Рівненського держлісгоспу Володимир Клімчук. – Цьогоріч нами заплановано заліснити 80 гектарів площ, де нещодавно проводилися суцільні вирубки. Лісові культури створюються цінними лісоутворюючими породами, такими як сосна звичайна, модрина європейська, дуб звичайний. Посадка лісу - справа трудомістка. Тож окрім працівників структурних підрозділів лісгоспу, до участі у створенні нових лісових масивів долучаються працівники Олександрійської сільської ради, депутати, громадські активісти, школярі-старшокласники, всі, хто розуміє важливість збереження природи для себе та майбутніх поколінь.

Завдячуючи весняній погоді лісокультурна кампанія в держлісгоспі зараз у самому розпалі. Зокрема, в Любомирському лісництві вже висаджено цінні лісоутворюючі породи  дерев на 12 гектарах. Коли ми з головним лісничим Володимиром Клімчуком та ще двома провідними спеціалістами підприємства під’їхали до урочища «Залом» цього лісництва, робота з посадки нового лісу тут просто кипіла. Це й не дивно, адже  сприятливий  термін для висадки дерев дуже короткий. Тож, щоб вони добре прижилися, потрібно враховувати чимало чинників, зокрема, достатню зволоженість піщаних грунтів місцевості. Водночас, поспіху ця справа теж не терпить: деревця люблять турботливі й ніжні вмілі руки.

Поряд із працівниками лісництва висаджували крихітні сіянці сосни й працівники Олександрійської сільської ради. Активно долучився до цього процесу й Володимир Клімчук, а також провідний інженер лісового господарства Павло Романюк та інженер з лісовідновлення держлісгоспу Сергій Голуб. До речі, роботи велися вручну з допомогою меча Колесова (цей пристрій  лісівники між собою називають ланцетом, бо має двосічне лезо), що важить понад вісім кілограмів. А щоб заліснити ділянку, площею 1,4 га, про яку йдеться, потрібно посадити до 15 тисяч сіянців. Тож можна собі уявити  яка це важка праця – вирощування лісу. «Але й благородна, - розповів  інженер з лісовідновлення Сергій Голуб. – Пройде п’ять-шість років і щойно висаджені крихітні деревця будуть у ріст людини, стануть  міцними й розлогими,  даруватимуть здоров’я, силу, хороший настрій тим, хто сюди завітає. А ще ліс віддячує  сторицею всім, хто його виплекав і оберігає, грибами, ягодами, й, звичайно, діловою деревиною.

Головний лісничий Рівненського держлісгоспу Володимр Клімчук зазначив, що до Великодня вони планують повністю завершити весняні роботи з посадки нових лісів.

Василь ЛІСОВЕЦЬ