ЛІСІВНИК ЗА ПОКЛИКАННЯМ

20.03.2017 18:07

ЛІСІВНИК ЗА ПОКЛИКАННЯМ, СЕРЦЕМ І ПРАЦЕЮ ВІДДАНИЙ РІДНІЙ ЗЕМЛІ

День народження директора державного підприємства «Сарненське лісове господарство» Сергія Белелі припадає на добу весняного рівнодення - 21 березня, коли в усьому світі святкують Міжнародний день лісів. Ця відзнака на календарі символічно і предметно визначає його долю, бо пов’язав вибір життєвого шляху з лісом.  А цьогоріч зустрічає п’ятдесяту весну.

Наполеглива праця, загострене відчуття відповідальності, свідоме осмислення свого місця на землі, уміння вивчати та розуміти людей, глибоке пізнання професійних знань і умінь, привели до найпочеснішого і найвищих  професійних визнань в лісівничій справі: звання «Заслужений лісівник України» й наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук.

Трудову діяльність розпочав з робітничої спеціальності. Після  Березнівського лісного технікуму продовжив навчання в Санкт-Петербурзькій лісотехнічній академії. Пізніше отримав другу вищу освіту в Національному університеті водного господарства та природокористування. Працював на керівних посадах у Зарічненському, Клесівському, Дубровицькому лісгоспах. А в травні 2009 року очолив одне із кращих підприємств галузі – Сарненське лісове господарство.

З приязню та неприхованим захопленням про професійні та людські якості Сергія Белелі говорить професор кафедри лісових культур Національного лісотехнічного університету України (м.Львів) Юрій Дебринюк,  зауважує на знаннях і досвіді стосовно ведення лісового господарства: «Його розуміння тонкощів роботи – це ніби реальна книга науково-практичних знань та умінь, в проявах управління підприємством, менеджерських рішень, організації взаємодії у колективі, господарської роботи. Це керівник, який зростає професійно через постійне бажання самовдосконалюватися та набув досвіду від нижчих до вищих посад у лісовій галузі     й  дійсно досконало знає всі складові виробничого процесу,  від заготівлі насіння до збирання стиглої деревини.    На столі,  у робочому кабінеті, постійно має  посібники з макроекономіки,  виробничих відносин, літературу соціального спрямування, фахову періодику.  Він є надзвичайно сильним практиком, бачить перспективу, стратегічний розвиток підприємства. Цьому допомагає не лише освіченість і досвід, але й непереборне прагнення постійно розвивати себе, як професіонала. Зазначу ще й про численні наукові напрацювання та бездоганний захист кандидатської дисертації, що стосується вирощування модрини в зоні Західного Полісся».   

Загальний успіх підприємства забезпечує згуртованість колективу. Сарненський  лісгосп в різні часи мав достойних керівників. Лісничий Костянтинівського лісництва Олег Зарва розмірковує: «Лісничим і всім ведучим фахівцям підприємства завжди щастило мати наставників високого професійного визнання.   Доводилося проходити через численні виклики, кризові періоди в економіці,  реформування лісової галузі та перехід на сучасну  систему господарювання. Попри складнощі,  ми завжди займали передові позиції в трудовому суперництві. За періодом видатного лісівника Василя Шкудора, колектив очолив Сергій  Белеля. І не лише достойно продовжив та примножив всі попередні надбання, а й вніс корективи, як далекоглядний і мудрий керівник.  Дуже приємно і легко говорити про людину,   наставника, порадника, колегу, вшанованого лісовода – Сергія Белелю. Нам легко проводити тематичні семінари, різноманітні заходи, пов’язані з посадкою, відтворенням лісів, прикрашанням парків і скверів,  озелененням міст і сіл. Тому що працюємо пліч-о-пліч за сучасними правилами  лісоведення, якими послуговується весь цивілізований світ. В нашого директора таке життєве кредо: «Вимагай неможливого і отримаєш максимум».  В цьому лаконічному вислові - його життєві переконання. Далекоглядний керівник вміє всіх організувати і втілити задумане в життя. Хочу запевнити,  що колектив  його в цьому на підведе».  

    Про те, що Сергій Белеля зробив значний внесок у розвиток лісового господарства, незаперечно свідчать багато його справ. Він добре розуміє, що потрібно дбати не тільки про використання лісових багатств для піднесення економіки держави, а й забезпечувати їх збереження та відтворення.  Постійно турбується про поліпшення якісного складу лісів, впроваджує у виробництво досягнення лісівничої науки. 

    Головний спеціаліст відділу лісового господарства обласного галузевого управління Людмила Ковальчук стверджує, що Сарненське лісове господарство - єдине в області, де проводять масштабні роботи за передовими технологіями  вирощування садивного матеріалу сіянців сосни, модрини та ялини із закритою кореневою системою (у спеціальних контейнерах) щоб забезпечити якісне відтворення лісових насаджень і постійно застосовують вологонакопичувачі й інші препарати  для обробітку кореневих систем садивного матеріалу. Тому, в останні роки, приживлюваність молодих насаджень становить 95-98 %. Також, значну увагу відводять сприянню природного відновлення лісів. У Костянтинівському  лісництві започаткували вирощування посадкового матеріалу у контрольованому середовищі для потреб озеленення. Це - одне з підприємств, що має найкращі результати з лісокультурного виробництва.

   За останні роки сарненські лісівники заклали чимало дендрологічних парків і рекреаційних зон обабіч доріг та у населених пунктах. Провели реконструкцію адмінприміщень й обійсть усіх лісництв. Їх вигляд змінився до непізнаваності.

   Таксатор   виробничого об’єднання «Укрліспроект» Марія Федорівна Тарасенко, оперуючи фактами, роздумує: «Відрадно, що  ліси, створені руками сарненських лісівників,  є справжнім  зразком для інших  підприємств у напрямку  лісовідновлення і в загальних питаннях лісогосподарської діяльності. Доводять це вагомі факти:  аналіз роботи з питань лісокультурного виробництва за останні 8 років показав, що   переведені в покриту лісом площу насадження по головній породі сосна значно перевищують кількість зрубів.  І це результат вкладення людського і фінансового ресурсу та робота на віддалену перспективу. А сьогоднішні лісові культури послужать наступним поколінням. Втішаюся їх станом, радію, що молоді посадки у Сарненському лісгоспі доглянуті, як діти. Через десятки років тут буде добрий ліс завдяки зусиллям сьогоднішніх фахівців підприємства».

   Завжди на високому рівні ведеться виробнича діяльність. Вісім лісництв Сарненського лісового господарства доглядають лісові масиви на площі 50 тисяч гектарів. На балансі підприємства в достатній кількості стиглих, перестиглих і пристигаючих насаджень,  а ще більше - середньовікових і молодняків. Це означає, що з роками на Сарненщині ліс дедалі буде примножуватись.

    Керівництво облуправління, колеги-директори усіх лісгоспів області, стосовно свого побратима-ювіляра Сергія Белелі говорять, що  його змужніння, як фахівця лісового господарства, формувалося довгі роки. Але де б він не працював, то на своїй посаді отримував  визнання кращого й скрізь його вважають спеціалістом високого класу.  Він любить свою професію, свій колектив. Любить всім серцем і всією душею. Робота директора доволі важка, пов’язана з відповідальністю, сірими буднями, ризиком та гострими проблемами. Щоб достойно вести за собою колектив, попри нелегкі повсякденні турботи, Сергій Олександрович  намагається постійно удосконалювати знання і вміння, вивчає та впроваджує нововведення. За компетентність та ініціативність, вимогливість в першу чергу до самого себе, його поважають. Адже, на професійному поприщі має бути поєднано і новаторство, і досвід.  

       З точки зору екології, - говорить державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Рівненської області Ігор Жайворон, - під час численних перевірок, щоразу переконуюсь, що належне місце на підприємстві відводять невиснажливому використанню лісових ресурсів. Якість створених лісових культур та кропітка робота по догляду за ними – це те, що забезпечує майбутнє заліснених територій. Відрадно, що ліси Сарненського лісгоспу захищені від браконьєрів,  незаконних рубок і створюються всі умови для вирощування продуктивних насаджень на далеку перспективу.

    Що ж до перспектив - колектив Сарненського лісового господарства керується завданнями, які ставить непросте сьогодення. Адже триває  реформування галузі, слід виконувати завдання державницького значення, що полягають у поповненні  бюджетів, підвищенні рівня заробітної плати, соціальному захисті. Працівники підприємства підтримують директора, докладають зусиль  для успішного виконання доведених завдань  та подальшого утвердження ефективності й важливості лісової галузі, як однієї  з пріоритетних,  для подальшої розбудови і зміцнення України.

    З нагоди ювілейного Дня народження колектив  щиро здоровить свого директора Сергія Белелю.  Це пора розквіту ювіляра, як організатора виробництва, управлінця високого рівня, що має загострене відчуття відповідальності перед своєю справою, колегами, державою і народом. Але, водночас, - він сильний можливістю міцно стояти на рідній землі, яку плекає й оберігає, і любов’ю до людей.  Тож нехай кожний прожитий день множиться добрими справами на благо рідної України. Нехай міцним буде здоров’я на многая літа. Радості Вам, від людей, від роботи, сім’ї, рідних, близьких, шановний імениннику!

Віра Шашук