Прагнемо, щоб високою була планка професійності

04.01.2017 18:43

Завершився цикл навчально-практичних семінарів для ведучих фахівців-лісоводів, які традиційно проходять у Сарненському лісовому господарстві. Щоразу виїжджали до одного з лісництв. А нещодавно побували на виробничих об’єктах Немовицького лісництва. Переймали практику одного із найдосвідченіших лісничих, із сорокарічним стажем роботи у галузі, Василя Глодовського. Багаторічна школа життя Василя Володимировича вирізняється насправді вагомими напрацюваннями, що дали результативність у роботі колективу лісництва. Поряд із традиційним лісівництвом, він не відстає від нововведень, любить експериментувати, має віддане ставлення до насіннєвої справи, до лісокультурного виробництва. Став наставником для цілого покоління молодих колег.

Перша ділянка, яку оглянули - іменна,  присвячена пам’яті «Небесної сотні», наших героїв -сучасників.  Її заклали навесні 2014 року за участі голів і депутатів місцевих рад та громадськості. Бо розуміли, що справи більш мирної, націленої на забезпечення хорошого майбутнього, аніж  садити ліс, у життєвих клопотах не знайти.  Садили за схемою: чотири ряди сосни і один ряд дуба. Деревця гарно прийнялися і добре ростуть.

Щодо навчально-практичної складової семінару, то найбільше уваги відвели вивченню методів природного поновлення лісу.  Дивились, як ростуть молоді сосни різного віку. Обговорювали й оцінювали, яка методологія вирощування дає кращий результат і потребує менших затрат людської праці й матеріальних ресурсів.

Природне поновлення основного компоненту лісу – деревної рослинності, набуває особливого значення саме тепер, коли деревостани, через несприятливі природні й погодні фактори, вражають шкідники і хвороби.  Практикуємо, також, і сприяння природному поновленню насаджень. Це – комплекс робіт для покращення  проростання насіння,  мінералізація грунту, підсівання, підсаджування сіянців, та інші заходи, спрямовані на результативне вирощування лісу.  

Одним із найскладніших завдань є догляди за площами природного поновлення.  Працівники кожного з лісництв визначають способи, як на кожній окремій ділянці досягти ефективності.  Найважливіше в цій роботі ретельно стежити за самосівом цінних порід. Сіянці першого року дуже маленькі. Їх заглушають трав’яні  рослини і чагарники. Важливо навесні або восени, коли листя й трави немає і добре видно зелену хвою маленької сосни, вручну прибрати рослини довкола. Тоді деревце виб’ється з надґрунтового покриву, отримає більше світла, й потягнеться вгору. Розпочнеться його активне зростання. Ще важче доглядати заболочені та дуже понижені ділянки, які завжди залишаються під природне поновлення. Але в будь-якому випадку догляд за такими площами потребує великих затрат людської праці, які виправдані наступними результатами. 

  Демонстрували у Немовицькому лісництві стійкі різновікові змішані насадження на кількох площах, вирощені  методом поновлення лісу на зрубах чорної вільхи, яка зростає у сирих і мокрих типах лісу. Ситуація в природі складається так,  що вологи у грунті стає все менше.  Тож тепер  доцільно там вирощувати сосново-вільховий ліс, який дає гарну продуктивність і завжди стійкіший проти хвороб, аніж монокультури. Повсюди, де тільки можливо, потрібно створювати змішані насадження.   

   Так само, звернули увагу на ділянки, де зростають поруч сосна і модрина. Саме в Немовицькому лісництві з модриною експериментують вже понад 20 років і переконалися, що ця порода вибаглива, вводити її можна не на всіх площах і висаджувати в культури по 200-250 штук на гектар, разом із сосною та ялиною. Заклали насіннєву плантацію модрини, щоб в майбутньому мати власне насіння цієї породи.

   Спостерігали під час семінару ще й рубки догляду у молодняках, які проводимо задля прочистки та освітлення молодого соснового лісу. Це дуже затратні  роботи, проводяться для збереження головної породи і створення високопродуктивних лісових площ.  Порівнювали  рубки, як у чистих, так і в змішаних насадженнях.

  У веденні лісового господарства завжди актуальна розсадницька справа. Як правило, у практиці використовуємо  перевірений дідівський метод вирощування сіянців сосни на невеликих тимчасових розсадниках. Хоча і маємо досвід вирощування сіянців в контрольованому середовищі.

   Пишається колектив Немовицького лісництва ще одним, доволі унікальним, підрозділом. Це – шишкосушарка, де щороку переробляють понад сорок тон шишок і виробляють більше 400 кілограмів насіння сосни.  Учасники семінару побували біля камер висушування шишок, відвідали склад насіння, обговорили тонкощі його підготовки до висівання.  Завдячуючи досвіду наших лісоводів, Сарненський лісгосп завжди має в достатній кількості власного високоякісного посад матеріалу.

Це був заключний, із повного річного циклу, навчально-практичний семінар. Ведучі фахівці Сарненського лісового господарства в цьому циклі відвідали  усі вісім лісництв і мали можливість ознайомитись із спільними та відмінними напрацюваннями своїх колег. Основа роботи нашого підприємства базується на багаторічному досвіді, що передається від покоління до покоління. Наші попередники запровадили систему ведення лісового господарства  без зловживань чи порушень. Від досвідчених працівників до молодих передається ставлення до лісокультурної справи, де завжди на першому місці відновлення лісів на всіх ділянках де зрізали дерева по віку стиглості або через хвороби. Але в кожному лісництві є якась своя, особлива ознака. Тому  що там працюють люди, різні за віком, досвідом. Таким чином відбувається спадкоємність поколінь.  В проведенні семінарів корисними є дискусії, обмін думками, спілкування на виробничі теми.  Навчальні заходи у колективі сприяють поширенню серед фахівців необхідних знань, ознайомленню з нововведеннями. Ми прагнемо, щоб високою була планка професійності й  усі працівники підприємства рівнялись на кращих. Це піднімає наш колектив  на вищий щабель у всіх питаннях господарювання.

Анатолій Корень

головний лісничий ДП «Сарненське лісове господарство»