ЕКЗОТИЧНИЙ БОНСАЙ У КОСТОПОЛІ

18.10.2016 17:29

Дізнатися секрети мистецтва бонсай і власноруч створити таке дерево могли всі охочі, які завітали на майстер-клас: «Секрети формування бонсай. Азбука прекрасного», який відбувся у Музеї лісу, що у ДП «Костопільський лісгосп». Майстер-клас проводив Ремігіюс Андрюшис, який вже два десятки років захоплюється цим східним мистецтвом, а нині працює в місцевому лісгоспі.


Ремігіюс Андрюшис розподілив свій майстер-клас на дві частини: спершу теорія, а потім практика. Тож слухачі не лише дізналися, які заготовки можуть у майбутньому стати бонсай, основні його види, а також головні правила формування такого дерева, а й отримали унікальну нагоду втілити свої фантазії, формуючи власне деревце бонсай. Майстер допомагав, підказуючи який краще обрати стиль для заготовки, водночас дав змогу проявити і власну творчість. Він переконаний, що бонсай можна зробити з будь-якої заготовки, і немає різниці хвойне чи листяне дерево. Воно саме підкаже, як його краще формувати, аби у майбутньому отримати вишуканий бонсай.


Ремігіюс Андрюшис працює у Базальтівському розсаднику ДП «Костопільський лісгосп», де вирощують декоративний посадковий матеріал для озеленення та ландшафтного дизайну. Тут збудовано два сучасних тепличних комплекси для вирощування саджанців, є плантації та посівні відділення. Загалом у розсаднику вирощують понад 70 видів саджанців декоративних дерев і чагарників для озеленення.

Тому заготовками для майбутніх дерев бонсай у більшості випадків стають відбраковані рослини з розсадника. Хоча майстер зізнається, що найбільше полюбляє шукати матеріал у лісі. Там природа сама допомагає знайти цікаві форми для втілення творчих задумів. Тому головною особливістю костопільського бонсай є використання порід дерев, які поширені саме у нашому регіоні.


Ну, а хто не встиг на майстер-клас, але дуже хоче спробувати себе у цьому східному мистецтві, то має нагоду придбати у Ремігіюса "набір початківця" - це невеличке деревце-заготовка, горщик, необхідний інструмент та відео-урок.