ОСТРОЗЬКІ ЛІСІВНИКИ ПОКАЗАЛИ, ЯК ГОСПОДАРЮЮТЬ В ЛІСІ

06.10.2016 10:45

Як ведеться лісове господарство, які проблеми нині доводиться вирішувати лісівникам ДП «Острозький лісгосп» вивчали керівники Гощанського району, районної поліції та МНС, місцеві депутати, голови сільських рад. Лісівники Острозького лісгоспу, який розташований на території чотирьох районів, запросили їх на семінар-нараду, яка відбулася на базі Гощанського лісництва.

Директор ДП «Острозький лісгосп» Михайло Крук ознайомив гостей з основними напрямами діяльності підприємства, повідомив, що з початку року сплачено 5,7 млн. грн. податків, 1,8 млн. грн. єдиного соціального внеску. Реалізовано лісопродукції на 25 млн. грн., що на 4 млн. грн. більше ніж за відповідний період минулого року, водночас об’єм рубок не збільшився.

Йшлося на нараді і про проблеми. Нині через зміни клімату, зниження рівня ґрунтових вод, ослаблення дерев і поширення шкідників відбувається масове всихання хвойних насаджень. Лісівників змушені проводити суцільні санітарні рубки, що викликає чимало запитань у громадськості. Тому, для налагодження ефективної співпраці з громадами, лісівники намагаються бути максимально відкрити у своїй роботі. Михайло Крук наголосив, що суцільні санітарні рубки проводяться лише після отримання дозволів та проведення обстежень спеціальними комісіями, до роботи в яких будуть обов’язково запрошувати представників територіальних громад.

З початку року площа ушкоджених соснових насаджень в Острозькому лісгоспі збільшилася майже втричі. На сьогодні 60 га лісу потребує проведення суцільних санітарних рубок. Темпи всихання, шкідників, що нищать дерева, лісівники показали продемонстрували безпосередньо на лісовій ділянці, яка пошкоджена хворобами, і де відбуваються заходи з оздоровлення лісових насаджень. 

Для кращого розуміння особливостей ведення лісового господарства, учасникам семінару-наради продемонстрували весь комплекс робіт необхідний для вирощування якісного лісу: заготівля і вирощування посадкового матеріалу, догляд за лісовими культурами, проведення лісозаготівель на суцільних зрубах. Розповіли лісівники і про використання сучасних технологій при обліку та відведенні насаджень в рубки.

Михайло Крук запросив усіх небайдужих долучатися до захисту та охорони лісу, брати участь в обговоренні необхідності проведення рубок, адже думка громади буде обов’язково почута лісівниками.