НЕ ЗАФІКСОВАНО НОВИХ ВИПАДКІВ ЗАГИБЕЛІ ДИКИХ СВИНЕЙ ВІД АЧС

23.09.2016 17:09

У Рівненському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулася нарада за участі районних мисливствознавців і представників користувачів мисливських господарств північних районів області, на якій обговорили питання запобігання поширенню захворювання африканської чуми свиней (АЧС).

На нараді було наголошено, що відповідно до рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Рівненській обласній державній адміністрації, в п’яти районах області – Сарненському, Рокитнівському, Дубровицькому, Зарічненському, Володимирецькому, користувачам мисливських господарств необхідно проводити депопуляцію диких свиней.

Слід наголосити, що від початку виявлення захворювання домашніх свиней на АЧС у Дубровицькому, Зарічненському та Володимирецькому районах, нових випадків загибелі диких свиней від АЧС в мисливських угіддях області не зафіксовано.

Збудником африканської чуми є вірус, зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), або ж опосередковано: через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби; бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал; при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин. На АЧС хворіють домашні та дикі свині, незалежно від породи чи віку, вакцини від цієї хвороби наразі не існує, так само, як і методів успішного лікування.