Тотальний контроль за обігом деревини допоможе знищити корупційну складову, - Христина Юшкевич

18.08.2016 12:44

Потрібна єдина система електронного обліку деревини для всіх, щоб неможливо було виписувати накладні від руки. Із впровадженням електронної бази, доступ до неї отримають правоохоронці та митники, і ми переведемо всіх постійних лісокористувачів на ТТН-ліс, для внутрішнього переміщення лісу. Про це повідомила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич на своій сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що у Євросоюзі діє Регуляція № 995, яка забороняє імпорт в ЄС деревини та виробів з неї, якщо походження сировини не буде доведено. А в Україні постійно лунають закиди, мовляв, ми дозволяємо вивозити незаконне дерево.

«Проте, не все так однозначно. Cертифікати на деревину видаються територіальними органами Держлісагентства. Тобто, покупець зобов'язаний прийти до нас і показати всі документи. От тільки управлінню дається доба на їх перевірку. За такий короткий час просто фізично неможливо це зробити. У результаті, якщо є всі підписи, всі печатки, ми просто зобов'язані видати сертифікат, оскільки за неправдиву інформацію несе відповідальність той, хто подає документи», - підкреслила Христина Юшкевич.

За її словами, облуправління технічно не можуть відслідкувати корупційні чинники, це не в їх компетенції виявити підробку документів: «Ось так, через недосконалість законодавства, незаконну деревину спокійно узаконюють. І тільки постфактум, коли правоохоронці виявлять певні порушення, вдасться з'ясувати справжнє походження лісу», - сказала Христина Юшкевич.

Т.в.о. Голови Держлісагентства наголосила на тому, що після впровадження системи електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів походження лісу можна буде перевірити будь-де і в будь-який момент. «Це не тільки знищить корупційну складову, але і створить всі умови для тотального контролю за обігом деревини», - підкреслила Христина Юшкевич.

 

Прес-служба Держлісагентства