Плекання лісів - невтомна робота лісівників

31.05.2016 14:49

  «Лісові насадження, як діти - постійно потребують догляду й плекання» - стверджує  інженер лісових культур Сарненського лісового господарства Ольга Глодовська. Особливо ретельної уваги вимагають молоді деревця. Вони чутливо реагують на вплив природних факторів та дуже вразливі до хвороб і шкідників. Внаслідок кліматичних змін  природа ставить все нові виклики перед лісоводами. І зовсім немає часу очікувати, поки теоретики лісівничої науки розроблять методологію захисту рослин від того чи іншого шкідливого впливу. Можуть загинути великі площі майбутніх лісів. Реагувати потрібно негайно.  Тож періодично, директор лісгоспу Сергій Белеля разом з інженерами підприємства та лісничими, організовують практичні семінари для обміну досвідом,  набуття навиків та напрацювання дорожньої карти ведення лісового господарства. Цього разу працювали в Руднянському лісництві.

   Основними об’єктами практичного семінару були лісокультурні площі. Усіх присутніх втішив хороший стан плантацій сосонок одно та двох річного віку. Спостерігали добрий весняний приріст дещо старших насаджень. Гарний результат дали ділянки експериментального лісовідновлення. Виправдовує себе й дослідна методологія цього року, запроваджена в кожному лісництві, коли частково проводили посадку готових сіянців, залишали декілька рядів біля стіни лісу під природне відновлення, проводили сприяння природному поновленню, створювали культури методом посіву та використовували різні схеми й наукові підходи для заліснення зрубів.  

    Але найбільше часу фахівці-лісоводи провели на проблемних ділянках, де присутні шкідники і хвороби лісу й спостерігається всихання  дерев. Бо ж немає готових рекомендацій, як «вилікувати» площі майбутніх лісів, які хворіють внаслідок кліматичних змін у природі. Адже відомо, що після тривалої засухи останніх двох років, рівень ґрунтових вод понизився і де вологи вкрай не вистачає,  рослини дуже ослаблені. В такому стані їх активно атакують шкідливі комахи. Коріння пошкоджують личинки хруща травневого. Є такі місця, де на одному квадратному метрі їх налічується до 30 особин. В цей же час хвою поїдають довгоносики. З цим явищем необхідно боротись. Тож  досвідчені професіонали висловлювали конкретні пропозиції, як слід локалізувати заражені ділянки, а де можливо – врятувати дерева.  Озвучені версії аналізували, формували висновки.

   У створення, відновлення й вирощування лісів вкладаються величезні затрати людської праці й коштів. Тож надзвичайно важливо вберегти ліс від руйнації, а  кожне деревце - від всихання. Для цього потрібні постійна увага, професійні знання й уміння та повсякденна невтомна робота спеціалістів. Лише на перший погляд здається, що ліс був є і буде. Але в умовах сьогодення вкладаються неймовірні зусилля задля перспектив здорових лісів на Поліссі. 

 

Віра Шашук