Голова Держлісагентства Юрій Болоховець звітує про результати роботи:

10.06.2021 00:00

Голова Держлісагентства Юрій Болоховець звітує про результати роботи
100 днів на посаді Голови Державного агентства лісових ресурсів України! Зроблені кроки вперед, але ще більше завдань попереду. Сьогодні хочу розказати про головне, що зроблено за цей час:
1??Реформування лісової галузі
З перших днів мого головування була розпочата підготовка до реорганізації державних лісогосподарських підприємств. Наразі проведені обговорення оптимальної моделі реформування з зацікавленими сторонами, прорахований економічний ефект та можливі ризики впровадження обраної моделі реформування. Остаточне рішення стосовно кількості підприємств у кожній області буде прийнято на основі відповідного Указу Президента України.
2??Покращення фінансового забезпечення
Для досягнення максимального ефекту від оптимізації лісгоспів потрібно змінити підхід до податкового навантаження галузі. Тому Держлісагентством підготовлено проєкт постанови Кабінету Міністрів України щодо зменшення державними лісогосподарськими підприємствами відрахувань до державного бюджету чистого прибутку від діяльності підприємств.
3??Діджиталізація
З метою забезпечення прозорої діяльності та доступу до суспільно важливої інформації Держлісагентством завершуються роботи щодо:
??надання адміністративних послуг (лісорубний квиток та сертифікат про походження лісоматеріалів) через державну систему «Дія»;
??впровадження передових ГІС-технологій;
??створення Єдиного Інтернет порталу, на якому буде зосереджена інформація про моніторинг внутрішнього споживання деревини, узагальнені дані електронного обліку деревини, реєстр лісорубних квитків, реєстр постійних лісокористувачів, реєстр сертифікатів походження деревини, електронних аукціонів з продажу деревини, карти місць рубок, інтерактивна публічна карта державного лісового кадастру, тематичні геопросторові дані, узагальнені дані національної інвентаризації лісів;
??створення Телеграм-бота Держлісагентства.
4??Ринок деревини
Держлісагентством, не чекаючи схвалення Закону, вже запроваджені кроки по застосуванню відкритих ринкових інструментів, а саме 100% аукціонних торгів. Завдяки постійному моніторингу виконання протокольних рішень у 2021 році вдалося суттєво збільшити як обсяг реалізації, так і середню вартість 1 кубометра реалізованої деревини, яка за результатом аукціонів зросла на 17% і становить 1673 грн.
Доходи від реалізації зросли на 2 млрд грн (приріст 36%).
5??Покращення соціально-економічних показників галузі
??На ведення лісового господарства державними підприємствами було спрямовано 1 мільярд 658 мільйонів грн, що на 283,2 млн грн більше, ніж минулого року.
??середньомісячна заробітна плата штатних працівників в цілому по галузі склала 13226 грн і зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 38%.
??підприємствами галузі сплачено до бюджету 3 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 21 % більше аналогічного періоду минулого року. Рентної плати сплачено 686,4 млн грн, що на 7% більше аналогічного періоду минулого року.
6??Національна інвентаризація лісів
Схвалено порядок проведення національної інвентаризації лісів, який унормовує процедури проведення робіт, регламентує повноваження та відповідальність відповідних центральних органів виконавчої влади.
7??Збільшення площі лісів та відтворення лісових ландшафтів
Для збереження самозалісених земель на підставі наданої Держгеокадастром інформації, державними лісогосподарськими підприємствами відповідно до чинного законодавства розпочато процедуру з метою приєднання самозалісених ділянок до складу цих підприємств.
Незабаром на повну потужність запрацює Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр по вирощуванню посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Також весною розпочато будівництво аналогічного регіонального лісового насіннєво-селекційного центру в Лимані Донецької області на базі державного підприємства «Лиманське лісове господарство».
8??Перехід на наближені до природи методи господарювання
Зробили важливі кроки для переходу від суцільних рубань до використання поступових, вибіркових і комбінованих типів рубок, наближених до природного лісівництва. У травні прийнято протокольне рішення щодо створення робочої групи з напрацювання змін до законодавства.
9??Розширення мережі природно-заповідного фонду
За останній рік додатково заповідано 7 тис. га лісів. З метою розширення територій природно-заповідного фонду за рахунок лісів Держлісагентства, погоджено ряд важливих проєктів (детально про це у повній версії звіту).
????Охорона лісів від незаконних рубок
Обсяг незаконних рубок у 2021 році склав 2,4 тис. куб. м, що становить 8 % від обсягу за аналогічний період 2020 року (54,6 тис. куб. м). Ми вважаємо, що ці показники все одно є досить високими, тож є над чим працювати.
1??1??Охорона лісів від пожеж
У 2021 році започатковано проведення спільних навчань протипожежних підрозділів із залученням 2-3 обласних управлінь. Головне те, що середня площа однієї пожежі у порівнянні з 2020 роком зменшилася у 64 рази!
1??2??Міжнародне співробітництво
Під моїм головуванням у квітні 2021 року делегація України взяла участь у роботі 8-ї Міністерської конференції по захисту лісів Європи. Проведено 2 онлайн-тренінги за участі Федерального міністерства сільського господарства, регіонів та туризму Австрії. Стартувало виконання проєкту ФАО по запобіганню всихання соснових насаджень та проєкту USAID по ліквідації наслідків пожеж у Луганській області.
1??3??Робота з громадськістю
Спільно із благодійним фондом «Озеленення України» провели акцію «Озеленення планети» і встановили світовий рекорд: за один день в 110 країнах світу більше 2 млн людей висадили 5,5 млн дерев та саджанців. Тільки лісівники по всій Україні 10 квітня висадили більше 3 млн дерев на загальній площі 647 га.
У рамках акції Держлісагентства «Створюємо ліси разом» висаджено 4,8 млн дерев на площі 957,2 га по всій Україні.
??Розширену версію мого звіту можна прочитати на нашому сайті за посиланням https://forest.gov.ua/.../yurij-bolohovec-100-dniv-na...