ГЕОГРАФІЧНІ КУЛЬТУРИ ДУБА ВИВЧАЮТЬ У ВЕРХІВСЬКОМУ ЛІСНИЦТВІ ДП «ОСТРОЗЬКИЙ ЛІСГОСП»

27.05.2020 13:40

Унікальний об’єкт – географічні культури дуба звичайного знаходиться на території базисного розсадника Верхівського лісництва ДП «Острозький лісгосп». Географічні культури дуба створені для спостереження за приростом дуба з різних регіонів України в нашій місцевості.

Почали створювати цей об’єкт ще у 2007 році, коли з 15 областей України привезли заготовлений жолудь. На базисному розсаднику виростили сіянці, які у 2008 році висадили на одній площі з однаковим типом лісорослинних умов, але з чітким районування по різним областям.

Щороку проводиться комплексний доглядів за культурами, відповідно до потреб, а також спостереження за ними для аналізу продуктивності росту, захворюваності та інших характеристик. Уже сьогодні помітно з яких регіонів України саджанці дубів мають найбільшу продуктивність і почуваються більш комфортно в наших умовах.

Спостереження за географічними культурами дуба звичайного має практичне значення для лісового господарства краю. Адже великий врожай жолудя буває раз у сім років, в інші ж періоди наші лісогосподарські підприємства для вирощування посадкового матеріалу нерідко купують насіння дуба звичайного в колег з інших областей. А завдяки спостереженням за географічними культурами відразу помітно, де краще брати жолудь для вирощування більш продуктивних дубів в нашій області.

Географічні культури дуба стали також предметом наукових досліджень для студентів профільних навчальних закладів, які працюють на Рівненщині.