Держлісагентство підтримує ініціативи Уряду та народних депутатів щодо підвищення відповідальності за підпал сухостою та лісу

10.04.2020 00:00

 

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький висловив підтримку вкрай необхідним ініціативам Уряду та народних депутатів стосовно підвищення відповідальності за підпал сухостою та лісу.

«На передовій боротьби з вогнем зараз стоять лісівники та рятувальники. Ризикуючи своїм життям, не зважаючи на карантинні заходи, вони щодня самовіддано гасять пожежі. У деяких областях працівники державної лісової охорони працюють без вихідних вдень і вночі. Одним словом, наші лісівники зараз рятують наше з вами майбутнє! І, крім того, мають виконувати й інші лісогосподарські завдання», - наголосив він, подякувавши працівникам державної лісової охорони та рятувальникам ДСНС за роботу.

За словами Голови Держлісагентства, гасити пожежі доводиться не лише у підвідомчих лісах, а й на прилеглих до лісу територіях. «І хоча ці території не відносяться до лісів, наші лісівники виїжджають на їх гасіння, щоб займання сухостою з сільгоспземель і самосівів не переходили на лісові ділянки. Часто доводиться не допускати поширення пожеж з території інших лісокористувачів. Хоча кожен лісокористувач має сам забезпечувати охорону від пожеж. Тому, багатократне підвищення відповідальності дуже необхідне», - підкреслив Андрій Заблоцький.

Також він висловив застереження стосовно деяких пропозицій, які останніми днями обговорюються у мережі. Зокрема, автоматичне покладання відповідальності за пожежі на балансоутримувача території або на орган місцевого самоврядування.

«Якщо про це говорити у місті чи селі або з фермером, то це може мати місце. Однак, ліси, відповідно до Лісового кодексу, вільні для відвідування. І покладати відповідальність на лісгосп за те, що хтось у лісі розвів багаття чи кинув недопалок, м’яко кажучи не правильно. Адже тоді виходитиме, що лісівники гаситимуть лісові пожежі, а потім ще й відповідатимуть за них штрафами. Тому до цієї ініціативи потрібно підійти виважено та фахово», - звернув увагу Голова Держлісагентства.