НА РІВНЕНЩИНІ ПРОДОВЖУЄ ХВОРІТИ СОСНОВИЙ ЛІС

22.01.2020 11:41

Охорона лісу від шкідників та хвороб – це обов’язки державної лісової охорони лісогосподарських підприємств. На жаль, проблема всихання соснових насаджень у результаті пошкоджень їх шкідниками і хворобами, набула масовості і масштабності впродовж останні 6 років. Не зменшилися площі хворого лісу і у 2019 році, і становили майже 25 тис га.

За твердження науковців з різних країн, ефективного методу боротьби з цією хворобою, окрім як проведення санітарних рубок, на сьогодні не має.

Тому з метою захисту лісу від ураження шкідниками та хворобами, у 2019 році лісогосподарські підприємства провели суцільні санітарні рубки на площі 2221 га. Впродовж року всі зруби будуть заліснені більш стійкими деревостами. Загалом, у минулому році санітарні заходи спрямовані на поліпшення стані лісових насаджень, були проведені на площі понад 22 тис га.

-         На сьогодні пріоритетнім у роботі наших підприємств залишається проведення санітарно-оздоровчих заходів у лісах, адже проблема всихання соснових насаджень, на жаль, набули ознак біологічної пожежі. Тому наші держлісгоспи на 30% зменшили об’єми рубок головного користування (заготівля стиглого лісу), щоб в повному обсязі провести необхідні санітарні заходи, - розповів перший заступник начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Михайло Прокопчук.

На жаль, погодні умови цієї зими не дають надії, що кількість шкідників, які пошкоджують сосновий ліс зменшиться вже у 2020р. Нагадуємо, що останніми роками через несприятливі кліматичні умови – аномально теплі зими та малу кількість опадів, всихання соснових насаджень через пошкодження деревостанів шкідниками і хвороб набуло ознак біологічної пожежі по всій Європі.