Охорона лісу- пріоритет у роботі

03.09.2019 14:50

Про стан охорони лісових насаджень від самовільних порубок і пожеж йшлося на нараді головних лісничих підвідомчих підприємств Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства.

За перше півріччя 2019 року в держлісфонді області виявлено 285 випадків незаконних рубок та крадіжок лісу, у результаті яких завдано збитків на суму 2,8 млн грн. Досі проблемних питання залишається передача таких справ до суду. З початку року розглянуто і прийнято рішення по 7 справах.

За 2018 рік в області було зафіксовано 975 випадків лісопорушень, а у судах розглянута була лише одна справа.

Перший заступник начальника облуправління Михайло Прокопчук наголосив, що державній лісовій охороні необхідно посилити роботу з охорони лісових насаджень від крадіжок, а робота рейдових груп, які нині цілодобово патрулюють ліси, повинна бути спрямована, у першу чергу, на попередження можливих крадіжок лісу.

Йшлося на нараді і про профілактику лісових пожеж. За попередніми прогнозами, цьогоріч очікується посушлива осінь, відтак зростає небезпека виникнення лісових пожеж. Для ефективного захисту лісів області створена необхідна кількість мінералізованих смуг та проведено догляд за ними, повторно проводиться відмежування території держлісфонду від прилеглих земель сільгоспкористування, рейдові бригади постійно патрулюють в лісах для виявлення порушників Правил пожежної безпеки.

З початку року у держлісфонді Рівненської області зафіксовано 12 випадків пожеж на площі 9,8 га. Вчасне їх виявлення та оперативна локалізація – головне завдання лісівників, - наголосив Михайло Прокопчук.